Förflytta dig till innehållet

Purunpääudden bjöd besökare på hisnande vyer — 50 deltog då Söderlångvik gård ordnade invigning av naturskyddsområdet

Emilia Örnmark
Vacker vy från berg mot hav

SkärgårdslandskapEmilia Örnmark

Fina vyer mot Finnviken från Purunpää. Foto: Emilia Örnmark


Naturskyddsområdet på Purunpääudden på Kimitoön fick på onsdagen sin officiella invigning. Den som ville fick delta i evenemanget, vilket ett 50-tal personer passade på att göra.
Detta var första gången en rundtur ordnades här. Den startade vid Finnviken och fortsatte upp på Glasberget, där utsikten bjuder på hisnande vyer mot bland annat Hamnholmen.

Många var intresserade av naturskyddsområdet. Foto: Emilia Örnmark

Totalfredat område

Sedan början av juli är det cirka 200 hektar stora skogsområdet totalfredat.
Söderlångvik gårds skogsansvariga Siv Vesterlund-Karlsson berättar att ett område på 400 hektar är skyddat från bebyggelse, men aktuella område är även skyddat från alla typer av skogsavverkning. Ölmos-Purunpää naturskyddsområde är totalt cirka 600 hektar stort.
— Terrängen här är varierande, så att idka traditionellt skogsbruk här skulle dessutom vara svårt, säger hon.
Vesterlund-Karlsson lyfter fram Purunpääuddens unika karaktär, dess naturvärden och faktumet att udden är en port till Skärgårdshavets nationalpark.
— Här satsar vi nu på ekologiska och sociala värden och bidrar till biologisk mångfald, säger hon.

SkärgårdslandskapArkiv/Emilia Örnmark

Utsikt från Glasberget mot Hamnholmen. Foto: Emilia Örnmark.

Protester startade tankar om naturskyddsområde

För några år sedan ville föreningen Konstsamfundet avverka skog på denna udde, men mötte protester från naturvänner på Kimitoön. Gårdens förvaltare Mikael Jensen berättar att tankarna om att freda ett större område fick sin start då.
På naturskyddsområdet får man nu röra sig fritt, helt enligt allemansrätten, för att till exempel plocka bär eller svamp. Dock får man inte göra upp eld eller tälta här.

Snart naturstigar här?

I avtalet med NTM-centralen om det fredade området har man enligt Jensen lämnat möjlighet för att märka upp naturstigar här.
Utmärkta rutter gör att besökare huvudsakligen håller sig på stigarna, och kanske inte stör till exempel häckande fåglar.
Än så länge finns inga utmärkta rutter, och dessutom ska eventuella besökare förbereda sig på en några kilometers promenad från den låsta porten (där naturskyddsområdet börjar) till Glasberget. Helst ser man nämligen att folk rör sig på udden enbart till fots.

en öppen port över en sandväg

Denna port brukar vara låst, men man kan passera till fots. Foto: Emilia Örnmark

Konstsamfundets vd deltog

På plats under invigningen var Stefan Björkman, vd för Konstsamfundet.

Stefan Björkman, vd för Konstsamfundet hade besökt Purunpää en gång förut.


— Purunpää är unikt! sade han och underströk att det ordet tar han inte ofta till.
— Här möts naturen och kulturlandskapet, konstaterade han.
Bland Konstsamfundets allra viktigaste uppgifter finns att se till att Söderlångvik sköts väl, vilken Björkman tyckte att fredandet av Purunpääudden är ett bra exempel på.
— Det här är en viktig punkt, men det är inte slutet. Vi tar gärna emot förslag om hur vi kan utveckla området, eftersom vi gärna vill visa upp det för allmänheten, sade han.

Bekant område för vissa, nytt för andra

Bland naturvänner sägs Purunpääudden vara bekant, dock fanns det bland deltagarna flera stycken som nu gjorde sitt första besök här.
— Det här är en helt otroligt fin utfärd! Jag har tidigare bara varit till porten, men nu känns det tryggt då någon som hittar leder turen.

Dam på ett berg

Liisa Salojärvi tyckte att utflykten var fantastisk.


Det säger Liisa Salojärvi, som uppskattar området för att skärgårdsnaturen är varierande och orörd, och för att här finns klippor, berg och skärgårdstallar. Hon har kommit ända från Helsingfors för att delta i utflykten. Kimitoön är dock bekant för henne, eftersom hon äger en tomt här.
Ralf Gråhn, nyinflyttad Nivelaxbo, tycker att speciellt utsikten från Glasberget är mäktig. Som naturmänniska kändes det naturligt för honom att vara med i dag.
Man sitter på ett berg

Ralf Gråhn gillade utsikten från Glasberget.


LÄS OCKSÅ:
Fridlysningen av Purunpää tog ett steg framåt – Konstsamfundet lämnade in ansökan till NTM-centralen
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter