Publiksuccé: Gamla finlandssvenska tidningar är pop – många vill läsa äldre exemplar av ÅU
Färsk statistik från digi.kansalliskirjasto.fi visar att användarna hittat de svenskspråkiga tidningarna.
Av de 100 mest nedladdade tidningarna i tjänsten under perioden januari–oktober 2022 är 20 svenskspråkiga, meddelar Svenska litteratursällskapet i ett pressmeddelande.
Delvis förklaras detta av att de svenskspråkiga tidningarna är öppna för användning till och med år 1949, det vill säga tio år längre än de finskspråkiga, men trenden är ändå tydlig.
För vissa tidningars del har antalet nedladdningar till och med tredubblats sedan 2017. Användningen av till exempel Hufvudstadsbladet har ökat markant år för år, och 2022 är tidningen den mest nedladdade i tjänsten, även då man inkluderar den finskspråkiga dagspressen.
Också nedladdningarna av bland annat Åbo Underrättelser och Vasabladet har ökat kraftigt.
1980- och 1990-talstidningar nu tillgängliga digitalt på arkiv och friexemplarsbibliotek
Vad skrev den finlandssvenska pressen om 1980-talets kasinoekonomi eller Finlands ansökan om EU-medlemskap 1994? Det går nu lätt att ta reda på eftersom 99 procent av de svenskspråkiga tidningarna från 1980–2005 har digitaliserats.
Tidningar som inte är öppna på digi.kansalliskirjasto.fi finns tillgängliga till och med år 2018 på Svenska litteratursällskapets arkiv i Helsingfors och Vasa, Brages pressarkiv i Helsingfors, Ålands landskapsarkiv i Mariehamn och på Nationalbiblioteket och övriga friexemplarsbibliotek runt om i landet.
Fonder och stiftelser gav 1,8 miljoner till projektet
Digitaliseringssatsningen genomförs av Nationalbiblioteket med stöd från åtta finlandssvenska fonder och stiftelser som har bidragit till projektet med totalt 1,85 miljoner euro.
Tidningarna tillgängliggörs som ett samarbete mellan Nationalbiblioteket, Svenska litteratursällskapet i Finland, Ålands landskapsarkiv och Pressarkivföreningen.
Då arbetet slutförs 2023 kommer totalt närmare sex miljoner svenskspråkiga dagstidningssidor att finnas tillgängliga digitalt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.