Psykologi vid ÅA var svåraste svenska utbildningen att komma in på


Åbo Akademi. Åu-foto
Psykologi, medicin och juridik hör åter till de svenskspråkiga universitetsutbildningar som allra flest sökande får ett nej från. För yrkeshögskolornas del är det svårast att komma in på de flexibla flerformsutbildningarna inom sjukvården.

De sista veckorna innan inträdesprovet gjorde Filippa Ramstedt inte annat än läste, men det lönade sig. Foto: Privat
Hon är nu en av de få som i höst inleder sina juridikstudier vid en av de svenskspråkiga universitetsutbildningar i landet som är svårast att komma in på, rättsnotarieutbildningen vid Åbo Akademi.
– Jag var verkligen orolig eftersom det var min andra gång jag sökte och endast sex platser var för dem som sökt in tidigare, säger Ramstedt.
Ramstedt minns i detalj hur hon klickade upp mejlet med antagningsresultatet.
– Jag satt bara och stirrade på telefonen i minst fem minuter tills min pojkvän frågade vad som var fel.
Psykologi allra svårast bland universitetsutbildningarna
Trenden håller i sig: det är svårare att komma in på universitetsutbildningarna än på yrkeshögskoleutbildningarna.
Enligt statistik från Utbildningsstyrelsen var psykologi vid Åbo Akademi den svenskspråkiga utbildning som i år var allra svårast att komma in på. Över 90 procent av de sökande möttes av ett nej därifrån. Av totalt 209 sökande fick endast 20 en plats vid utbildningen.
Näst svårast var utbildningsprogrammet i medicin vid Helsingfors universitet där endast 37 av totalt 283 sökande kom in.
Rättsnotarieutbildningarna i såväl Helsingfors, Vasa som Åbo lockar många, men har få studieplatser att erbjuda. Tredje svåraste universitetsutbildningen att komma in på var Helsingfors universitets rättsnotarieutbildning i Helsingfors och på fjärde plats kom motsvarande utbildning i Vasa. Att studera till rättsnotarie vid Åbo Akademi var den sjätte svåraste utbildningen att få en studieplats vid.
Även logopedi vid Åbo Akademi lockade många men hade få platser att erbjuda. Av 61 sökande kom endast 15 in, vilket gör det till den femte svåraste utbildningen att få börja studera vid.
Flexibla flerformsstudier lockar
Bland yrkeshögskoleutbildningarna är flerformsutbildningen för barnmorska, bioanalytiker, hälsovårdare, röntgenskötare och sjukskötare vid Yrkeshögskolan Novia i Vasa den allra svåraste att få en studieplats vid. Endast 1 av totalt 13 sökande inleder i höst sina studier där.
Från och med hösten 2019 kan man vid Yrkeshögskolan Arcada läsa till socionom antingen som dagstudier eller som flerformsstudier. Flerformsstudier innebär mycket mer distansstudier och träffar utanför ordinarie arbetstid. Syftet är att det ska vara möjligt att jobba vid sidan om studierna. Den nya flerformsutbildningen till socionom vid Arcada blev den näst svåraste yrkeshögskoleutbildningen på svenska att komma in på. Hela 94 personer ville prova på studieformen, men endast 22 av dem fick en studieplats vid utbildningen.
– Det är vanligt att vuxna närvårdare vill få sjukskötarexamen vid sidan om sitt vardagliga arbete. Genom flerformsstudier går det att både studera och exempelvis minska sin arbetstid till 70 procent av ordinariearbetstid, säger Yrkeshögskolan Novias utbildningsansvarige Minna Syrjäläinen-Lindberg.
Vård i de allra mest akuta lägena lockade också många fler än vad det fanns studieplatser. 70 personer ville börja studera till förstavårdare vid Yrkeshögskolan Arcada, men endast 20 kom in. Tillsammans med medianomutbildningen med inriktning på ljudarbete blev dessa de tredje svåraste utbildningarna att komma in på, då endast 28,6 procent fick en plats vid respektive utbildning.
Det starka intresset gör att man orkar satsa
Ramstedt sökte i fjol i första hand in till rättsnotarieutbildningen vid Helsingfors universitet. Som andra alternativ hade hon Svenska handelshögskolan i Helsingfors.
Då hon fick veta att hon inte kom in på rättsnotarieutbildningen, beslöt hon sig för att ta emot studieplatsen vid Svenska handelshögskolan i stället.
– Det var nog mitt b-alternativ och det märkte jag fort. Jag trivdes inte riktigt, varken med ämnet, studieattityden eller staden.
De sista veckorna innan inträdesprovet i våras gick i sin helhet åt till att läsa, läsa och läsa. Hon fick då bekräftat för sig att juridik är det hon verkligen brinner för.
– Jag har ofta fått höra vid argumentationer vid köksbordet att ”du borde nog bli advokat” och det känner jag själv att nog är det som intresserar mig mest. Därför vill och orkar man satsa.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.