Förflytta dig till innehållet

Psykolog om påsken: Stanna upp!

Åbopsykologen Ronnie Grandell har skrivit en bok om självkritik. Foto: Monica Forssell


Jag träffar Ronnie Grandell på ett café vid åstranden i Åbo. Vi ska tala om hans nya bok – en bok om självkritik och hur man kan stävja destruktiv självkritik.
Påskens budskap om att besegra det onda, om liv och förlåtelse känns rätt i sammanhanget – trots att Grandells budskap nog helt saknar religiösa förtecken.
-Jag hoppas folk stannar upp under påsken, säger Grandell och greppar tag om sin caffé americano.
-Många stressade människor går på högvarv. När de sedan tar det lugnt får de känslor av obehag och den inre självkritiska rösten sätter i gång: var inte så lat, var inte så dum.
Ja – så kanske det låter mellan öronen: Du kan inte, du vågar inte. Ingen tycker om dig.

Flera studier visar att människor på olika håll i världen behandlar sig själva mera kritiskt än vad de skulle behandla en god vän

Grandell är arbetsplatspsykolog, ledarskapscoach, faktaboksförfattare och specialiserad på självmedkännande psykoterapi.
Studier visar att till och med över sjuttio procent av oss människor sysslar med destruktiv självkritik. Många är ändå så vana vid sina inre kritiker att de knappt lägger märke till dem.
För några år sedan gav Grandell ut en uppmärksammad bok om självmedkänsla (”Itsemyötätunto”, 2015) och i början av det här året utkom hans andra bok, en bok om självkritik (”Irti itsekritiikistä”).
-Den första boken innehöll ett kapitel om självkritik och det var många som hörde sig för om jag inte kunde skriva mera om just den biten, förklarar Åbobon Grandell om upptakten till årets bok.
-Det verkar finnas många som kämpar med självkritik och flera studier visar att människor på olika håll i världen behandlar sig själva mera kritiskt än vad de skulle behandla en god vän.
Självkritik är ett återkommande tema på Grandells mottagning.
Många som vänder sig till honom för hjälp lider av stress och utmattning och då finns oftast också självkritiken med i bilden. Stressade människor får självkritiska tankar och självkritiska tankar stressar.
-Stress och självkritik hänger nog ihop, säger Grandell men att gå runt i vardagen med en väldigt kritisk röst i sitt huvud är tungt och pressande.

Många tänker att självkritik hör ihop med någon fin egenskap

Grandell är ändå noga med att poängtera att all självkritik inte är av ondo och att avsikten aldrig är att helt och hållet bli kvitt en inre självkritisk dialog.
Det är också värt att skilja på destruktiv självkritik och konstruktiv självkritik. Den destruktiva är fördömande, aggressiv och innehåller element av skam medan den konstruktiva självkritiken är nyanserad och fokuserar på lösningar och möjligheter.
-Många tänker att självkritik hör ihop med någon fin egenskap och att man blir en sämre människa om man slutar hacka på sig själv. Att man till exempel blir lat eller självupptagen om man släpper självkritiken, förklarar Grandell.
Priset för överdriven destruktiv självkritik kan ändå vara högt.
-Stresshormonerna ökar, blodtrycket stiger, immunförsvaret blir sämre, man kan få ångest och bli deprimerad. Förödande självkritik inverkar på många plan, komprimerar Grandell.

Men går det då att förändras?

-Visst, det finns nog hopp, svarar Grandell. Jag har sett förändringar med många klienter men det finns också massor av forskning som visar att vi kan göra något åt sådant som självkritik och perfektionism.
Hans bok om självkritik innehåller en mängd praktiska övningar och många går ut på att tydliggöra, namnge och konkretisera självkritiken.
-Kan man namnge något kan man också ofta tämja det, säger Grandell och hänvisar till det engelska uttrycket ”If you can name it, you can tame it”.
Som exempel nämner Grandell också en två år gammal israelisk studie. I den fick personer som klassades som kroniskt självkritiska göra en viss övning, femton minuter varje dag. Efter sju veckor hade självkritiken minskat betydligt och tre månader senare var självkritiken fortfarande mycket mindre än tidigare.
Lyckas man dämpa sin inre kritiker är det möjligt att ens fysiska hälsa förbättras, ens prestationsförmåga blir bättre och framför allt kanske man känner sig lugnare och gladare.
-Kanske man också kan göra saker man inte tidigare vågat göra, kastar Grandell fram och fortsätter:
-En klient beskrev hur det kändes efter att han lyckats minska på sin inre självkritik med att slagfältet inombords hade försvunnit. Det var bra sagt, tycker jag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter