Psykisk ohälsa en växande utmaning för försäkringsbolag

Till försäkringsbranschens största utmaningar för tillfället hör den allt mer utbredda psykiska ohälsan.
Det säger Lokal-Tapiola-gruppens koncernchef Juha Koponen, som i förra veckan besökte företagets kontor i Pargas, Nagu och Korpo.
Psykisk ohälsa blir allt vanligare och den offentliga hälsovården räcker inte till.
Psykisk ohälsa och försäkringar är en svår fråga, säger Koponen, eftersom det inte finns någon helt objektiv måttstock för vad till exempel psykiskt lidande är.
Alla upplever psykiskt lidande olika och en ersättning blir då beroende av bedömningen i det specifika fallet.
– Försäkringsfall där psykisk ohälsa ska konstateras och ersättas har blivit vanligare i hela branschen, säger både Koponen och Nygrén.
Lokal-Tapiola Sydkusten har kunder främst i Åboland, Västnyland och på Åland. Bolagets marknadsandel i Åboland är över 50 procent i både Pargas och Kimitoön vad gäller trafikförsäkringarna.
Den siffran har regionbolaget i åratal arbetat hårt för att upprätthålla.
– Dels har vi som försäkringsbolag en lång historia här i Åboland, dels har vi alltid haft lokal betjäning som kärnan i vår verksamhet, säger Kristian Nygrén som har jobbat 11 år på Lokal-Tapiola Sydkusten som vd.
Av Lokal-Tapiolas regionbolag är Sydkusten utmärkande med sitt stora antal båt- och stugförsäkringar, men också försäkringar som täcker viltolyckor är vanliga i regionbolagets verksamhetsområde.

Nya typer av risker
Enligt Koponen är branschen under en snabb förändring. Det är flera faktorer som gör att det blir allt svårare för försäkringsbolagen att kalkylera risker.
– Det kommer till exempel att vara svårt att räkna risker för självstyrande bilar. De är än så länge inte tillåtna i Finland, säger han.
Också klimatförändringen för med sig utmaningar och nya risker i branschen.
Digitaliseringen gör att kunder i dag väljer att sköta rutinärenden via nätet. Digitaliseringen har dock också fört med sig att behovet att skydda sin cybersäkerhet växer.
– Speciellt företag har visat ett intresse för att skaffa skydd mot den typen av risker.
Inom bolaget digitaliseras det också.
Satsningar på hållbar placeringsverksamhet
2025 ska Lokal-Tapiola vara koldioxidneutral. Det menar koncernchefen Koponen.
– Vi förvaltar ungefär 26 miljarder euro. Det är både våra egna men också kundernas pengar. De investeringar vi gör är sådana som främjar ekologisk hållbarhet, säger han.
Det kan vara svårt att föreställa sig vad ett koldioxidneutralt försäkringsbolag egentligen är.
– Det handlar mest om placeringsverksamheten, att påverka genom att prioritera hållbara placeringar, säger Koponen.
Koncernen har nyligen investerat i laddningsstationer för elbilar. Då bolaget investerar i fastigheter är de noggranna med att byggnaderna är uppvärmda med jordvärme.

Lokal-Tapiola-gruppen lanserar inom snar framtid en ny kampanj.
Det är fråga om ett program där Lokal-Tapiola tillsammans med sina partners erbjuder ett hundratal små- och medelstora företag en möjlighet att få utbildning i klimatfrågor samt räkna ut och minska deras koldioxidutsläpp.
– Det kommer ännu att ta oss några månader för att få kampanjen klar. Då den är klar kommer vi att kunna erbjuda små- och medelstora företag experttjänster i att utvärdera risker, säger Koponen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.