Förflytta dig till innehållet

Psykisk ohälsa den allmännaste orsaken till sjukpensionering: "Det här kan ses som en historisk förändring"

Lundobon Anne (ej på bilden) hör till de cirka 18 procent av kvinnorna i Finland som fått diagnosen vestibulit. Foto: Annina Suominen

Unga kvinnor och kvinnor nära pensionsåldern har under de senaste åren sjukpensionerats i allt högre grad på grund av psykisk ohälsa. Foto: ÅU-Foto


År 2019 gick psykisk ohälsa för första gången förbi sjukdomar i rörelseorganen som allmännaste orsak till sjukpensionering, skriver Pensionsskyddscentralen i ett pressmeddelande.
År 2016 började antalet pensioner som beviljats till följd av psykisk ohälsa att öka. En återgång till arbetslivet är även ovanligare jämfört med andra sjukdomsgrupper.
– Det här kan ses som en historisk förändring. Antalet pensioner som beviljas på grund av psykisk ohälsa har ökat med 20 procent från år 2016, berättar Tiina Palotie-Heino, chef för statistikenheten vid Pensionsskyddscentralen, i pressmeddelandet.

Grafik: Pensionsskyddscentralen


Den största delen av sjukpensionerna bland de under 35 år beviljas på grund av psykisk ohälsa. Bland äldre arbetstagare däremot accentueras sjukdomar i rörelseorganen, säger Palotie-Heino.

Mer vanligt hos kvinnor

Något fler kvinnor än män sjukpensioneras. Av de som pensioneras på grund av psykisk ohälsa är tre av fem kvinnor.
Den största enskilda orsaken till pensionering på grund av psykisk ohälsa har redan länge varit depression. Sjukpensionering har under de senaste åren speciellt ökat bland kvinnor under 35 år och bland kvinnor över 60. Länge var detta vanligast bland kvinnor i åldern 45–59 år.
– I nästan alla åldersgrupper var antalet kvinnor som sjukpensionerades på grund av depression i fjol det dubbla jämfört med män, säger Palotie-Heino.
Vid slutet av år 2019 fick 134 000 personer sjukpension enligt arbetspensionslagarna. Det är nära 5 000 färre än året innan. Sjukpensionstagarnas antal har på tio år sjunkit med 40 procent.
SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter