PSG-läraren Mats Fagerholm fick stort pris


Mats Fagerholm är en uppskattad lärare i historia och samhällslära.
Det är fredag eftermiddag och i hissaklassrummet i Pargas svenska gymnasium finns endast läraren kvar, lektorn Mats Fagerholm. Dagen avslutas med en intervju, men en vecka tidigare, fredagen den 27 april, gällde det att fara till Helsingfors.
En fest i Marina kongresscentrum på Skatudden väntade, och det blev minnesrik kväll.
– Det var väldigt roligt, men också lite smånervöst, säger Fagerholm.
Han mottag då Finska Vetenskaps-Societetens lärarpris för en ”förtjänstfull lärargärning” och där ett viktigt kriterium är att ”pristagarens elever sökt sig till universitet inom respektive områden”.
– Jag har bara varit lärare i PSG i fyra år, men innan det många år i S:t Olofsskolan i Åbo, sedan 2001 har jag jobbat som historia- och samhällslärare.
– Priset känns inte som bara mitt pris, det är definitivt också PSG:s pris, och hela Pargas, för det är viktigt att staden har satsat på undervisningen. Vi har små grupper och det känns bra att vara lärare i en skola där ivern finns, där ungdomarna är målmedvetna. Och bevisligen måste vi göra något rätt, vi klarar oss bra i nationella resultatjämförelser.
I dagens läroplan har gymnasieeleverna tre obligatoriska kurser i historia, och lika många i samhällslära. För några år sedan var historiakurserna betydligt fler, och i samhällsläran ökade kurserna från två till tre. Dessutom erbjuder PSG tre sådana friviliiga historiakurser som hör till den nationella paletten, och sedan finns ännu en historiakurs där Fagerholm och skolan får sy ihop innehållet till mer fritt.
– Den skolvisa kursen är som en fortsättning på kursen om 1900-talet. Det blir mycket krig och konflikter i innehållet, men vi söker svar på frågor om varför det krigas i Syrien, vad Palestina-Israel-konflikten handlar om med mera. De studerande väljer parvis eller enskilt ett ämne att undersöka och senare leder de diskussionen under lektionerna.
Att undervisa är som bekant i dagens läroplan långt ifrån synonymt med att föreläsa. Diskussionsmetoden är något Fagerholm använt länge, men han vet också att den ställer krav på eleverna.
– De måste läsa på, annars är det svårt diskutera. Självständiga arbetsmetoder och ett vetenskapligt angreppssätt kräver också en viss mognad. Det måste man få lära sig successivt. Så jag vill komma bort från föreläsandet, men undervisningen i gymnasieettan ser annorlunda ut än på trean.
Finska Vetenskaps-Societeten har delat ut flera vetenskaps- och lärarpris. Det förnämsta priset på 30 000 euro gick till professor Eero Tarasti, Helsingfors universitet. Bland andra professor Hannu Salmi, Åbo universitet hör också till de större pristagarna, han fick 20 000.
Tre framgångsrika gymnasielärare fick pris för förtjänstfull undervisning. Priserna a 5 000 euro plus 2 000 euro till skolorna gick förutom till Mats Fagerholm, PSG, till Katja Tauriainen, Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio och Jaakko Mäki, Tammerkosken lukio i Tammerfors.
Mats Fagerholm
- Lektor i historia och samhällslära vid Pargas svenska gymnasium.
- Aktuell som: Har av Finska Vetenskaps-Societeten premierats för utmärkt undervisning. Priset är 5 000 euro plus 2 000 euro till skolan där gymnasieläraren verkar.
- Bor: I S:t Karins, familjen söker som bäst hus.
- Familj: Frun är lärare, barnen är 3 och 5 år gamla.
- Fritid: Som småbarnsförälder är svaret familjen, och att göra grejer tillsammans med dem. Tittar på fotboll och film ibland.
- Historisk person jag skulle velat träffa: Kekkonen.
- Prispengarna går till: Resa med familjen och någonting till hemmet. Skolans pengar avgör inte jag, det diskuterar vi tillsammans.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.