Projektioner, ideal (som avdunstar)

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
I serien ”När Finland förändrades”, som omspänner åren 1961-1981, presenteras vissa tidsspecifika signaturföremål som förändrade rutinerna, kaffefiltret till exempel.
Overheadprojektorn glimtar fram i ett av de mittersta avsnitten.
Då är vi i mitten av 70-talet, grundskolan dammar på, den (tillsammans med andra reformer) gör till exempel att Hannu Salmi, professor i kulturhistoria, författare till bland annat en utmärkt bok om Åbo brand, kunde slå in på den bana där han nu gör stor nytta. Salmi är en av seriens expertkommentatorer.
Förvånad märker jag att OH-apparater fortfarande säljs, och inte bara i portabla modeller som har en tunn platta i stället för den otympliga boxen på vars horisontella yta man placerade det genomskinliga arket med skriften som projicerades på väggen bakom föreläsaren.
Alla som deltagit i overheaddrivna seminarium minns hur texten på duken eller vita tavlan blev märkbart mindre längst ner, det förde tankarna till skolhälsans syntest.
Men mest irriterande var om projektionen missade bakgrunden och något viktigt årtal hamnade på whiteboardens undre list och riskerade att gå förlorat.
Har själv sparsamt använt OH, minns med visst obehag transparangerna och silkespappret mellan dem. Slemhinnor, kallade de kaxigare dem, fräckt översatt från finskans ”kalvo”.
Särskilda kopiatorfunktioner behövdes för dem, det gällde att hålla tungan rätt i mun så att innehållet landade rakt, plastbitarna var dyra och fick inte slösas med.
Jag har sett ett gäng OH-apparater fungera som som lampor och lysa upp en teaterscen en gång, effekten var talande och vacker.
Trodde att overheaden var död och överförd till apparatkyrkogården.
Jag har sett ett gäng OH-apparater fungera som som lampor och lysa upp en teaterscen en gång, effekten var talande och vacker.
Men de kan alltså dyka upp än i dag när något av vikt ska ”presenteras för teamet”, som det står i nätannonsen.
Det låter esoteriskt, nästan lite skumt. Men funktionen har kanske en framtid i sammanhang utanför uppkopplingarna, för information som ska vara lite svårare att röva och sprida.
Det enda material jag själv överfört till transparanger har varit av poesikaraktär.
Skulle inte förvåna mig om jag vid nästa flytt underst i en byrålåda hittar något av Henry Parland på genomskinliga blad.
I så fall kunde det mycket väl vara hans dikt om bensinen (han är den enda jag kan komma på som skrivit om bensin i jagform).
Arrogant skriver bensinen sitt namn med z i dikten ”Benzin” i en samling som är fem före hundra år gammal. Dikterna där känns träffsäkrare än mycket som skrivs i dag.
”Jag är en stor Gud / och mitt pris är 3:40 litern / och människorna slår ihjäl varandra / för min skull.” Så inleder Benzinen sin självpresentation. Statistikcentralen har en tabell över hur man kan se priset i dagens valuta, om någon är sugen på det. Men det ger bara en siffra och relaterar inte till andra kostnader.
Bensinen spelar roll i serien om Finlands i förändring, förstås. Oljekrisen. Skriver in sökordet och förstår av uppställningen att den i princip fortgått sen man uppfann ordet.
Bensin är än i dag trumfkort för den som vill ta makten, på nära håll har vi sett hur det går till.
Men löften som skrivs i bensin håller aldrig, den lärdomen upprepades i fjol. De är från början tänkta att avdunsta, helt andra beslut tas ovanför våra huvuden.
Samlingen med bensindikten hette ”Idealrealisation”, den har en dikt om idealen, givetvis: ”Ideal-realisationen / – ni säger, den har redan börjat / men jag säger: / vi måste ytterligare sänka prisen.”
Sarkasm är egentligen inte poesins bästa gren. Men hos Henry Parland är den alltid precist projicerad.
Och när vallöften (om bensin, utbildning eller händer i vården) revideras till ett ingenting minns jag alltid raderna. Omständigheterna har gjort att de har satt sig utantill.
Här kan du läsa fler kolumner av Ann-Christine Snickars.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.