Projektet tar slut men videosamtalen fortsätter – Connect IT-projektet blev ett startskott för videosamtal hos många äldre

Projektet Connect IT som i augusti i fjol lanserades på 12 servicehem och gemenskapsboenden i Åboland börjar lida mot sitt slut. De olika enheterna har via projektet fått surfplattor med möjlighet till videosamtal och vägledning i hur man använder dem.
Trots att projekttiden tar slut den sista april, betyder det ändå inte att kontakten bryts. Plattorna blir kvar på enheterna och kan fortfarande användas som förr. Det enda lilla frågetecknet är hur det blir med fortsättningen på det tekniska stödet, som projektets huvudman Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU stått för.
Pasi Holmberg som är IT-ansvarig på FSU säger att man håller på och utreder möjligheten att fortsätta med den tekniska supporten i någon form.
Tidpunkten var den rätta
Det är Stiftelsen Eschnerska frilasarettet som stått för finansieringen. Vd Henrik Karlsson kontaktades av FSU för över ett år sedan och var inte sen med att nappa på.
– Med facit på hand måste jag säga att tajmingen visade sig vara bra, eftersom coronasituationen har tagit hårt på de äldre. Det här projektet passade bra in i stiftelsens tänk. Det har handlat om att bädda för möjligheten för så många som möjligt, att göra videosamtalen så lättillgängliga som bara möjligt, säger Karlsson.
Enligt honom finns det tankar om att fortsättningsvis upprätthålla teknikstödet i någon form.
Röda Korsets projekt ”Vi ses i byn” har också varit med som samarbetspartner, liksom Pargas stad och Kimitoöns kommun.
Bra komplement på Hemmet
På Hemmet i Åbo hade man redan innan Connect IT-projektet lanserades förra hösten kommit igång med videosamtal på anhörigas initiativ, men i och med projektet var det flera pensionärer som tog till sig det här alternativet, berättar vd Fredrika Abrahamsson på Stiftelsen Hemmet.
– Självklart ersätter inte tekniken riktiga möten, men de är ett rätt bra alternativ. Användningen har ökat, men det passar inte alla, säger hon.
Hemmet fick tre surfplattor som alla av de 50 pensionärerna åtminstone haft möjlighet att testa.
– Jag skulle säga att ungefär en tredjedel har använt plattorna, antingen till videosamtal med anhöriga eller annat. Man kan ju också till exempel läsa tidningar eller böcker via plattorna, påminner Abrahamsson.
På Hemmet har Connect IT:s plattor främst fungerat som ett komplement till andra sätt att hålla kontakten. En del av pensionärerna har redan sedan tidigare haft egna smarttelefoner med möjlighet till videosamtal.
Underlättar pusslandet
Det råder inte besöksförbud på Hemmet, men alla anhörigbesök förutsätter en del planering.
– Huvudsaken är att besöken sker tryggt, vi har en del begränsningar på när, var och hur många gäster som kan komma på besök. De som kan får förstås gärna ta emot besök utomhus, allting planeras och ordnas individuellt, säger Abrahamsson.
Abrahamsson medger att projekttiden känts rätt kort, eftersom alla tekniska hjälpmedel alltid kräver sin tid.
– Man måste förbereda sig, vänja sig vid tekniken och också reservera en del tid för teknikstrul. Men först och främst handlar det om att våga pröva och försöka ändra på attityder och inställningar. Det gäller egentligen både anhöriga, personal och pensionärerna själva, säger Abrahamsson som är glad över att man får behålla plattorna också efter projekttidens slut.
Hon framhåller att det handlar om ett samarbete där det gäller att ha både tålamod och samspel.
– Det här är ett verktyg vi kommer att behöva och använda också i framtiden, oberoende av coronaläget. Det har varit väldigt uppskattat då äldre kunnat se sina barnbarn i deras egen miljö. Tekniken är nog underbar, så länge som den fungerar.
I Kimito tog man steget vidare
På Almahemmet i Kimito säger Heidi Abrahamsson att man är väldigt mottaglig för alla nya innovationer och att man direkt var med på noterna då projektet introducerades.

– Jag tror att det märks att vi har en inspirerad personal, de flesta är väl bekanta med tekniken. Det har varit ett stort stöd för oss att projektet stått för användarstödet hos de anhöriga medan vi kunnat fokusera på klienterna, säger Abrahamsson.
Det är också en aspekt hon kommer att sakna då projekttiden tar slut.
Flera hade kunnat testa
Abrahamsson och personalen på Almahemmet har försökt sitt bästa att få också anhöriga att pröva denna möjlighet, men enligt henne har det inte varit så många som har tagit vara på möjligheten till videosamtal.
– Vi hade kanske hoppats på att ännu flera hade varit villiga att pröva på, men det har för det mesta varit samma klienter som använt videosamtalsmöjligheten. De som prövat på verkar ha gillat det som ett komplement till fysiska besök på plats.
Almahemmet med sina 30 klienter har i själva verket gått in för att på egen hand vidareutveckla Connect IT-projektet.
– Vi har skaffat en stor 70-tums Yeti-platta som kan kopplas upp med bluetooth till surfplattorna. Med hjälp av ställningen som hör till kan den stora skärmen också vinklas så att till exempel sängliggande klienter kan föra videosamtal.
För det mesta har skärmen ändå använts för gymnastikstunder och virtuella kaffestunder tillsammans med andra.

– Vi fick dessutom precis en inbjudan till ett närståendecafé som ordnas för Åbo, Pargas och Kimitoön som vi kommer att försöka delta i via skärmen.
Abrahamsson tror att den här typen av kommunikation också på olika boenden blir allt vanligare i framtiden.
– Men det tar tid att lära ut hur det hela fungerar och för många äldre anhöriga kan tekniken ännu kännas främmande.
Enkla saker, men alla ska vara med på noterna
På Björkebo i Pargas hade man också hunnit bekanta sig litet med videosamtal för kunderna redan innan projektet, eftersom man i Korpo redan tidigare använt sig av konceptet.
– Då vi blev tillfrågade om projektet för ungefär ett år sedan tackade vi direkt ja, men våren blev ju som den blev och vi hann aldrig riktigt komma i gång. Men under hösten blev det här redan en del av vardagen, säger socialhandledare Klara Bussman på Björkebo.
Hon påpekar att det sist och slutligen inte handlar om några svåra eller särskilt komplicerade saker, utan först och främst om att våga pröva.
Till Björkebo fick man två surfplattor. Den ena delas mellan två gruppboenden, den andra mellan de som bor i servicelägenheterna.
Precis som på de andra enheterna ser man också på Björkebo att det handlar om ett komplement till de fysiska besöken. Man kan aldrig ersätta dem med tekniska lösningar.
En del har verkligen tagit vara på chansen
På Björkebo fungerar systemet så att det i första hand är de anhöriga som bokar in en tidpunkt för videosamtal, men också kunderna har fått lägga in önskemål.
– Vi har tre-fyra kunder som i praktiken varje vecka har en stående bokning, som videosamtalen har blivit en rutin för. Förstås skulle vi mer än gärna se att flera skulle testa videosamtalen, de som har gjort det har varit nöjdasäger hon.
Glädjen över att den tekniska supporten inte fallit på personalen, utan att den skötts av FSU genom projektledare Pasi Holmberg, är påtaglig.
– För vår del har vi mest grubblat över hur vi ska nå ut så bra som möjligt till anhöriga, eftersom det har visat sig knepigare än vi tänkt oss.
Men surfplattorna har kommit för att stanna på Björkebo – och kommer att vara en viktig del av vardagen också framöver.
– Med projektets välsignelse har vi också använt dem till exempel för vårdmöten med anhöriga som i och med det här arrangemanget har kunnat delta på distans, berättar Bussman.
De här deltar i projektet:
Åbo
Servicehuset Hemmet 050 462 1923
Barkbacken 040 125 3951
Folkhälsans gemenskapsboende 044 757 8870
Pargas
Björkebo 040 554 7566
Grannas 040 488 5618
Regnbågen 040 488 5594
Fridhem 040 488 5595
Aftonro 040 726 8103
Folkhälsanhuset 044 788 6312
Kimitoön
Almahemmet 040 767 7329
Silverbacken 02 426 0638
Hannahemmet 02 426 0652
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.