Förflytta dig till innehållet

Projekt ska främja tvåspråkigheten i Åbo — "Vi vill lyfta fram möjligheter till språkbad i staden"

Projektets styrgrupp på stadsbibliotekets innergård.

Projektets styrgrupp på stadsbibliotekets innergård.

Hallå Åbo är ett paraplyprojekt för flera mindre projekt inom olika områden och för olika åldersgrupper. Projektets syfte är att främja tvåspråkighet. På bilden styrgruppen, fr v Maria Svanbäck, Kjell Wennström, Anna Edgren, Pia Relanto och Ristomatti Vahe. Foto: Klara Fält


Projektet Hallå Åbo – Kuuleeko Turku vill uppmuntra Åbobor till att i vardagen använda både finska och svenska.
Projektet som delfinansieras av Svenska kulturfonden, vill främja en levande tvåspråkighet i Åbo bland annat genom att synliggöra olika språkbadsmöjligheter i staden.
– Vi vill inte bara lyfta fram svenskan utan betonar just tvåspråkigheten. En stor del av projektet är att synliggöra olika språkbadsmöjligheter som redan erbjuds i staden, berättar Anna Edgren kulturkoordinator på Åbo stads fritidssektor.
Hallå Åbo-projektet som pågår fram till 2021, fungerar alltså egentligen som ett paraply för flera mindre projekt av både större och mindre lokala aktörer.
I projektet vill man speciellt satsa på barn och unga. Edgren berättar att efterfrågan på tvåspråkigt program för barnfamiljer är stor i Åbo.
– Det finns en efterfrågan inte bara bland tvåspråkiga familjer, utan också bland enspråkigt svenska eller finska familjer som vill att barnen också ska lära sig det andra inhemska språket.
På Babyveckan som äger rum nästa vecka, kommer det bland annat att ordnas en hel del tvåspråkigt program.
– Under veckan delas också ut information om olika språkbadsmöjligheter för familjer. Vi planerar en hel del nytt program för hösten.
Trots att man vill satsa på barn och unga finns också delprojekt som är riktade till vuxna.
– Vi kommer till exempel att börja med språkbadsluncher på restaurang Tårget och på Luckan ordnas ju redan regelbundet språkbadskaffe, säger projektkoordinator Pia Relanto.
En nyhet är också så kallade språkambassadörer.
– Språkambassadörer kan man boka till exempel till en arbetsplats, skolklass eller till föreningsträffar. Ambassadörerna berättar om och diskuterar tvåspråkighet med gruppen utgående från sina egna erfarenheter.
Kjell Wennström, som är med i styrgruppen för projektet och ordförande för föreningen Svenskans väl i Åbo, konstaterar att olika hobbyer också erbjuder bra möjligheter till språkbad.
– Många svenskspråkiga barn lär sig finska genom att till exempel spela fotboll i ett finskt lag, och tvärtom. Det här fungerar ju utmärkt för vuxna också.
På projektets hemsida finns information samlat både på finska och svenska om olika kulturaktiviteter och andra fritidssysselsättningar i Åbo, som erbjuder möjligheter till språkbad.
– På hemsidan kan man hitta tips på hurdant utbud det finns, men vi tar också gärna emot idéer ifall man tycker att något fattas, säger Ristomatti Vahe, som designat sidan.
Ifall man har tips om språkbadstillfällen eller förslag på tvåspråkighetsfrämjande verksamhet som kunde ordnas, kan man kontakta projektkoordinator Pia Relanto på pia.relanto@hallaabo.fi eller +358408655208.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter