Projekt kartlägger havsörnars rörelser

Det var i mitten på juni förra året som de två örnungarna – en hona och en hane – försågs med sändare.
– På det här sättet hoppas vi kunna ta reda på var örnarna håller hus vintertid när födan är begränsad, och vart ungarna tar vägen: om de kommer tillbaka på våren eller om de emigrerar och skapar nya revir, säger David Abrahamsson, naturvårdsintendent vid landskapets miljöbyrå på Åland.
– Vi behöver en bredare kunskapsbas. Det är bättre att veta än att tycka.
GPS-sändarna drivs med solceller och ska sända en signal om dagen som talar om var fågeln befinner sig.
– Den senaste signalen kom den 6 januari. Nu när solen knappt kommer över horisonten så har cellerna troligen laddat ur, men förhoppningsvis kommer de igång igen när det blir ljusare, säger David Abrahamsson.
– Sändarna ska hålla i många år så vi hoppas få ett flerårigt perspektiv hur de rör sig under säsongerna och hur deras beteendemönster förändras med åldern. Mest spännande blir det att se om de bildar revir någon helt annanstans.
Om tekniken fungerar skulle David Abrahamsson gärna se att flera individer märktes på samma sätt.
– Det skulle ge ett mer robust resultat. Men först vill vi se hur det här faller ut och vad vi kan dra för slutsatser.
Förra året flög de två örnarna från Föglö inledningsvis nära boholmen. De började sedan ta ut svängarna mot bland annat Kökar. På hösten flög de över Ålands hav till svenska sidan: den ena till Södermanlands, Örebro och Östergötlands län och den andra till Stockholms och Uppsala län.
– Det blir spännande att se om de återvänder i vår, och om deras rörelsemönster korrelerar med hur sjöfåglarna rör sig, säger David Abrahamsson.
Ejdern, till exempel, övervintrar i södra Östersjön, Danmark och Nederländerna.
– Den kommer tillbaka vid ungefär samma tid varje år och då får vi se om örnarna rör sig mot Åland eller om de håller sig där de är, säger David Abrahamsson.
Örnar blir könsmogna först vid fem års ålder. De är monogama – örnpar håller ihop livet ur. De lägger sina ägg i februari-april, och ungarna blir flygfärdiga på sommaren.
– Det är sällsynt att havsörnar får fler än en unge inne i landet, men är kring kusten kan de få 2-3 ungar eftersom det är gott om mat, säger David Abrahamsson.
Intresserade kan följa hur de två Föglöfödda unga örnarna förflyttar sig via internet – se länk i slutet av artikeln.
– Man kan också gå tillbaka och se hur det rört sig tidigare, säger David Abrahamsson.
Att båda de här örnarna flög över till svenska sidan tror han är mest en slump.
– Det hade lika gärna kunnat vara Estland eller Finland. Att korsa Östersjön går som ingenting för en örn.
Här kan man följa havsörnarnas rörelsemönster. Projektet drivs av miljöbyrån tillsammans med jaktenheten på skogsbruksbyrån.
Susanna Skogberg/Nya Åland
Hej! Länken hade fallit bort. Nu hittar du den i slutet av artikeln!
Ser ingen länk?