Förflytta dig till innehållet

Project Liv ökar närvaron i Åboland – mer hjälp för långtidssjuka barn

Marie Bergman
Tre barn i en soffa med ballonger.
Rasmus Nenonen (t.v.) nominerade sin vän Arne Blomqvist till en Liv surprise. Arne hade nyligen insjuknat i diabetes och fick, tillsammans med sin familj, se en landslagsmatch i handboll och matchhjälten Max Granlund överraskade Arne med en spelskjorta. På bilden också Arnes lillasyster Malou.

Efter sex års närvaro i Åboland har Project Liv äntligen kunnat anställa en tillsvidareanställd i regionen. Project Liv är en välgörenhetsorganisation som stöder långtidssjuka barn och familjer där någon av föräldrarna är långtidssjuk.

Marie Bergman , som i fyra år har jobbat som projektanställd på 20 procent, fick i april fast anställning på 80 procent. Det innebär att långtidssjuka barn och deras familjer kan få ännu mera stöd i framtiden.

– Just nu har vi så mycket på gång att det nästan är svårt att hålla reda på allt. Med tanke på att jag bara har jobbat en dag i veckan de senaste åren har Project Liv vuxit mycket här i Åboland, säger Bergman som i huvudsak jobbar hemifrån Pargas – eller på fältet.

I och med att hon jobbar från Pargas har närvaron av förklarliga skäl varit stor där, och gensvaret hos lokala organisationer och företag har varit mycket bra.

– Pargas blev faktiskt utnämnt till årets ort inom Project Liv förra året, tack vare att vi har så många aktiva här. Vi har fått fint gensvar av företagen, men också marthorna och olika stiftelser har ställt upp, säger Bergman.

Kvinna vid sundet i PargasRobin Sjöstrand
Marie Bergman visar upp två av de gåvor som Project Liv delar ut, ett kit (det här är ett ”You made it”-kit) och en ambulanshund.

Organisationen project Liv vänder sig till familjer med långtidssjuka och jobbar med tre delområden: förverkligande av drömdagar, förbättring av vårdupplevelsen och stöd.

– En dröm kan vara så gott som vad som helst. Att träffa sin idol, testa en ny hobby, resa bort – under pandemin blev det populärt för familjerna att skaffa hundvalp. Så länge det ligger inom rimliga gränser så hjälper vi till att förverkliga det, säger Bergman.

Familjerna som nomineras till att få drömmar uppfyllda nomineras av vårdpersonalen, eftersom det är de som på nära håll ser de olika familjernas situationer. Det finns också en mindre version som kallas Liv-surprise, och till den kan också vänner och anhöriga nominera.

– I båda fallen måste det ske med familjernas tillåtelse, det är viktigt att de är med på saken.

Kvinna och man i ambulans med tyghundarProject Liv
Ambulanshundarna är en viktig del av Project Liv och något som skapar trygghet för barn som tvingas åka ambulans. Här är en bild från den första hundleveransen, där Vesa Jyrkkänen får ta emot hundarna av Marie Bergman.

Förbättring av vårdupplevelsen görs bland annat genom att tillverka så kallade ambulanshundar, förverkliga olika inredningsprojekt på sjukhusen och sätta ihop olika kit för utsatta.

– I det gamla U-sjukhuset ordnade vi till exempel ett ”sinnenas rum” på barnneurologiska polikliniken, där det fanns stimulerande objekt för olika sinnen. Våra olika kit delar vi ut till personer i olika livssituationer, till exempel födelsedagskit för barn som måste fira på sjukhus, eller kit för de som har kommit akut till sjukhuset och inte har något med sig. Mjukishundarna delas ut till ambulanserna så att de finns till hands när barnen behöver något att krama under transporten, säger Bergman.

Stöddelen av Project Liv handlar om stödsamtal, föreläsningar och punktinsatser i vardagen.

Allt det här är förstås inte gratis, och eftersom hela organisationen drivs med donationer så är det alltid en utmaning att få ekonomin att hålla ihop. Också Bergmans tjänst finansieras med donationer.

– Därför är det en stor sak att jag nu kan jobba så gott som heltid med det här, bland annat tack vare stöd från C.G. Sundells stiftelse.

Tyghundar i en korgMarie Bergman
Ambulanshundarna tillverkas av volontärer, där dit både marthorna och Taito Åboland hör. Hundarna delas ut också till barn på den palliativa avdelningen.

Att Bergman kom in i Project Liv beror på hennes egna barn. Två av tre är långtidssjuka.

– Det hela började 2017, när min son Ludvig var två år. Då började hans tillväxtkurva peka rakt uppåt. Efter många undersökningar visade det sig att han har en ovanlig sjukdom, som gör att hans kropp inte producerar hormonerna kortisol eller aldosteron.

Det inledde en medicinering fem gånger om dagen, som fortfarande pågår. Om Ludvig får en vanlig flunsa eller magsjuka är det dessutom extra farligt för honom.

Bergman var gravid med sin dotter Majken under samma period och fick veta att det är 25 procents chans att hon också får sjukdomen.

– Att behandla en bebis för sjukdomen var ännu tyngre och vi blev slutligen utvalda för en drömdag, då Ludvig fick åka till Högholmen och se på aporna. En tid senare frågade Project Liv jag om jag kunde hjälpa till med något.

Till en början arbetade Bergman som volontär, men 2020 blev hon projektanställd på 20 procent, vid sidan av hennes dåvarande jobb. Sedan april är det fullt fokus på Project Liv.

Kvinna med en låda med diverse småsaker.Robin Sjöstrand
Marie Bergman berättar att ett kit innehåller diverse små saker som man kan behöva i den situation som man står inför. Och dessutom finns alltid ett brev av någon som har varit i samma situation.

Om Bergmans hemkommun Pargas har fått en aktiv start, finns det också tecken på att Kimitoön håller på att vakna.

– Apoteket i har tagit in våra prylar som säljs för att stöda organisationen, marthorna och Taito Åboland är aktiva och Pappersboden deltar i projektet Svenska bokvagnen, där man får köpa svenska böcker som ska fylla fyra bokvagnar i Fyrsjukhuset.

Bergman kom på idén efter att hon hörde föräldrar klaga på bristen på svenska böcker på sjukhuset. Projektet fungerar så att alla kan donera nya böcker till bokvagnarna, och Pappersboden och Booklet i Pargas tar emot donationerna.

– Men det måste vara nya böcker på grund av smittoriskerna. Bokvagnarna kommer att placeras på sådana avdelningar där detta är viktigt, säger Bergman.

Kvinna vid bokvagn.Marie Bergman
Sofia Rinne vid bokinsamlingen i Booklet i Pargas. Rinnes familj har också fått stöd av Project Liv och hon sprider gärna hjälpen vidare.

Project Liv grundades i Jakobstad för tio år sedan av Nina Brännkärr-Friberg och organisationen är i huvudsak svenskspråkig. Men målgruppen för verksamheten har ingen skillnad på vilket språk mottagaren talar.

– För oss är det viktigast att hjälpa familjer som behöver det. Här nere kommer det av förklarliga skäl mycket fler rekommendationer för finskspråkiga familjer. Men i och med att organisationen är svenskspråkig har vi förstås bra möjlighet att hjälpa finlandssvenska familjer, säger Bergman.

Det här är Project Liv

  • Grundades i Jakobstad 2014 av Nina Brännkärr-Friberg efter att hennes egen son hade genomgått en stamcellstransplantation efter att han insjuknade i leukemi, och hon kände att det inte fanns tillräckligt med stöd för utsatta familjer.
  • Föreningen jobbar för att skydda och värna om svenskspråkiga vårdmiljöer, men hjälper familjer av alla språk.
  • Project Liv jobbar på tre plan: genomför drömmar, förbättrar vårdmiljön och erbjuder stöd.
    Just nu har organisationen fem anställda, varav en i södra Finland (i Pargas). Verksamheten finns både i Åbo, Pargas och på Kimitoön. Västra Nyland kan bli nästa steg.
  • I Jakobstad har föreningen fått ge namn åt stadens nya fotbollsstadion, som kommer att heta Projekt Liv Arena.
  • Man kan stöda Project Liv genom att köpa föreningens saker på apotek (bland annat i Pargas, Kimitoön och i Hansaapoteket i Åbo). Företag kan bli företagsmedlemmar och stöda på det sättet – eller genom punktinsatser.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter