Förflytta dig till innehållet

Programmerbar ”golfboll” ska slita oss från skärmarna – Åboföretag presenterade uppfinningen på Shift

Jean Lindén
Framtidens digitala plattform? Henrik Terävä (t.v.) och Harry Choreus med Pall0.

Finland är ett utmärkt ställe för startup-företag, med många bra idéer. Men man måste bli bättre på att nå ut med dem.

Det säger den svenska futurologen Magnus Lindkvist, som bland annat skrivit en bok om trendspaning med tidigare Åbo Akademi-professorn Alf Rehn.

På onsdagsförmiddagen var Lindkvist första talare på huvudscenen när businessfestivalen Shift startade på Kakolabacken i Åbo. Lindkvist föreläste om kreativitet och vikten av att våga ta risker och gå sin egen väg.

Lindkvist konstaterade att han gillar att föreläsa i ett kapell i ett före detta fängelse som nu är hotell.

Lite udda fenomen är Finland bra på, säger han när ÅU träffar honom efter föreläsningen.

– Jag brukar säga till folk att Finland är en kreativ och lite ”galen” plats. Jag tror att Finlands utmaning är att skala upp idéerna, att få folk att ta sig ut i världen och berätta och knyta kontakter.

Ute i världen stöter man alltid på en svensk, och på en nyzeeländare som ser ut som om han varit backpacker i ett år, ler Lindkvist.

– Finländarna gör inte lika mycket väsen av sig.

mänJean Lindén
Framtidens digitala plattform? Henrik Terävä (t.v.) och Harry Choreus med Pall0.

Programmerbar boll

En spännande idé som Lindkvist hunnit stöta på under Shiftfestivalen är bollen Pall0, som utvecklas av Åbobaserade startup-företaget Ai2Ai.

I en korridor i hotellet står grundarna Harry Choreus och Henrik Terävä med några lysande bollar framför sig. Ingen har tidigare packat så många sensorer i en ”golfboll” förr, säger de.

Bollen registrerar omgivningens ljud, ljus, lufttryck, temperatur, magnetfält och hur den flyttas omkring.

Med företagets patenterade teknik kan bollen även känna igen vems hand som håller i den – utan att använda fingeravtryck eller kamera. Bollarna registrerar också när de är nära andra bollar.

Idén är att skapa en digital produkt som kan användas utan tangentbord, pekskärm eller mus.

– De teknikerna låser användaren till en skärm. Vi vill skapa en programmerbar plattform i formen av en produkt som kan aktivera användaren, och det är den här bollen, säger Terävä.

Choreus konstaterar att spel har en väldig dragningskraft inte minst på barn. Pall0-bollen ska kunna förena den fysiska spelverkligheten med den virtuella.

– Man kan tänka sig en global tävling i tafatt, där man först leker ute och genast efteråt kan kolla en topplista på nätet, ger de som ett exempel.

”Vi har ett försprång”

Ai2Ai skapar plattformen och hårdvaran, och sedan kan vem som helst skapa applikationer till bollen.

Apparna kan handla om hälsovård, där bollen kunde användas då någon åter övar upp sin rörelseförmåga. Bollen registrerar om personen gjort framsteg och gör rörelserna korrekt.

En annan idé, om bollen en dag har många användare, är att via bollarnas temperatursensorer bygga upp en värmekarta för en stad.

Choreus och Terävä har jobbat med Pall0 i två år. Nu är de på Shift för att visa upp sin färska utvecklingsversion.

Målet är att om några år få ut en billig konsumentversion på marknaden. Bolagets tredje investeringsrunda pågår, och ett skäl till att visa upp sig på Shift är att träffa potentiella investerare och samarbetspartner.

– Det är helt annat nu när man åter kan träffa människor ansikte mot ansikte. Det är roligt att vara här och visa upp produkten, säger de.

Duon har också varit utomlands, och tycker att finländska företag och investerare borde vara mer modiga.

– Vi har ett försprång med den här produkten, och det skulle vara viktigt att man här i Finland skulle våga gå över försiktighetströskeln.

Framtiden överraskar oss alltid

Ett liknande budskap har futurologen Magnus Lindkvist. Han berättar att tidningen Dagens Industri för några år sedan bad honom göra tio förutsägelser om framtiden. Bara en slog in.

– Framtiden bjuder alltid på det oväntade. Bra företag blir dåliga om de fortsätter att göra saker på samma sätt som de alltid gjort. Det gäller att fråga sig om man vill skapa nytt eller bara konkurrera med andra? Väljer man att bara konkurrera bör man vara noga med vem man konkurrerar med, för till sist kommer man att bli precis likadan som de.

Shift fortsätter på torsdagen. Festivalen har cirka 800 deltagare, ett 60-tal av dem står på scenen. Årets två huvudteman är ledarskap i en digitaliserad värld samt klimatförändringen och teknologi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter