ÅA-professor: Styrelsen tog sitt ansvar

Ronald Österbacka, professor och ordförande för universitetskollegiet vid Åbo Akademi, ser beslutet att säga upp rektor von Wright som ett extremt drastiskt beslut.
— Det är inte ett beslut som fattas lättvindigt i någon organisation.
Långvarig kritik
Universitetskollegiet har med start redan i februari år 2020 – det vill säga ett drygt halvt år efter von Wrights tillträde – lyft fram problematiska sidor i ledarskapet. Problematiken nådde offentligheten först i slutet av september i år.
Hur tar ni nu emot beskedet om att von Wright sägs upp?
— Vi har fört omfattande diskussioner inom kollegiet om att det finns behov för grundliga åtgärder för att ändra ledarskapet vid Åbo Akademi.
Så sent som i torsdags möttes universitetskollegiet och rektor von Wright för en diskussion om ledarskapet vid Åbo Akademi.
— Efter den diskussionen konstaterade kollegiet att vi och rektor har olika syn på ledarskapet vid akademin. Kollegiet var samstämmigt och konstaterade att en förändring måste ske.
”Styrelsen har agerat kraftfullt”
Thomas Wilhelmsson var ordförande också för den styrelse som vintern 2019 valde Moira von Wright till rektor för Åbo Akademi. ÅU har under hösten rapporterat om att von Wrights ledarskap utsattes för hård kritik redan under hennes rektorat vid Södertörns högskola åren 2010-2016. Kritiken var väl känd inte minst inom universitetskretsar i Sverige.
Har universitetskollegiet fortsatt förtroende för Åbo Akademis styrelsen?
— Styrelsen har nu tagit sitt ansvar och agerat kraftfullt, säger Österbacka.

Mikael Lindfelt tar nu över rektorsposten under en interimistisk period tills en ny rektor är vald. Lindfelt har under de två senaste åren verkat i von Wrights närmaste krets som prorektor.
— Mikael Lindfelt har också tagit del av den kritik mot ledarskapet vid ÅA som framförts av universitetskollegiet. Jag är dock optimistisk inför att allt kommer att fungera bra under interimsperioden tills en ny rektor har valts.
Vilket slags rektor behöver Åbo Akademi nu, efter denna djupdykning?
— Åbo Akademi behöver en rektor som lyssnar in de enheter man är vald att leda. Som involverar och engagerar personalen i beslutsfattandet och tar sig tid att lära känna alla delar av organisationen.
Var Åbo Akademi inte redo för en extern rektor?
–Det är nog inte det som är problemet här, att organisationen inte skulle ha klarat av en ledare som kommer utifrån. Men en sådan person måste börja sitt arbete genom att bygga upp ett förtroendekapital.
Och det gjorde inte Moira von Wright?
— Så kan man säga, ja.
Universitetskollegiet
Ett organ som ska fungera som universitetssamfundets röst i den interna beslutsgången vid Åbo Akademi.
Kollegiet har dock inte särskilt stora formella maktbefogenheter, förutom att till exempel vara med och besluta om de externa medlemmarna i akademins styrelse.
Universitetskollegiet består av åtta professorer, åtta representanter för lärare, forskare och annan personal samt åtta studerande.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.