Förflytta dig till innehållet

Professor: Åbolands kommuner borde lyssna mera på äldreråden

Professor i offentlig rätt. Markku Sukksi påpekar att kommunlagen kräver att initiativ från kommunens råd utreds av tjänstemän. Foto: Emma Strömberg


Medlemmarna i äldrerådet på Kimitoön har upplevt att de kommunala beslutsfattarna inte lyssnar tillräckligt på dem. Inför senaste fullmäktigemötet hade äldrerådet lämnat in en rekommendation till fullmäktige om att kommunallagen förutsätter att äldrerådet ges möjlighet att påverka beslut som rör dem (se artikel här).
Markku Suksi som är professor i offentlig rätt vid Åbo Akademi, konstaterar att enligt den nya kommunlagen från 2015 har kommunerna en skyldighet att behandla utlåtanden från äldreråden.
Suksi betonar att kommunen inte har någon skyldighet att fatta beslut i enlighet med äldrerådens utlåtanden, det är trots allt fullmäktiges majoritetsbeslut som styr. Däremot förutsätter lagen att förslag och utlåtanden som kommer från råden ska behandlas i beredningen.
Det är alltså främst tjänstemännen som borde gå igenom och redogöra för rådets utlåtande när de bereder ett förslag som fullmäktige ska rösta om.
När äldrerådet i Kimitoön upplever att de inte blir hörda tror Suksi att det är här skon klämmer.
– Tjänstemännen borde åtminstone redovisa för att de har tagit del av utlåtandet och motivera varför de beaktar eller inte beaktar det i det i den fortsatta beredningen.
Suksi har noterat att det verkar finnas ett glapp i de åboländska kommunerna mellan deltagande och känslan av delaktighet. Kommuninvånare som är med i exempelvis äldrerådet deltar på detta sätt i kommunens angelägenheter, men de upplever inte att de är delaktiga i beslutsprocessen. Om beredningen skulle bli mera öppen och tjänstemännen och politikerna tydligare visar att de tagit del av och utrett ett initiativ skulle invånarna känna sig mer delaktiga, tänker Suksi.
En namninsamling med nästan 2000 namnunderskrifter mot att privatisera åldringsvården i Kimitoön har också lämnats in till stadsstyrelsen. Det skedde i september. Suksi förklarar att lagen förutsätter att kommunen behandlar initiativ som undertecknats av minst två procent av kommuninvånarna. De som skrivit under initiativet om att behålla Kimitoöns äldreboenden i kommunal regi är nästan 30 procent av kommunens invånare. Enligt lagen måste Kimitoön behandla namninsamlingen på ett fullmäktigemöte inom sex månader efter att namnlistan överlämnats. Initiativet måste alltså finnas som en egen punkt på föredragningslistan.
Förutom äldrerådet stipulerar den nya kommunlagen att kommunerna också ska ha ungdomsfullmäktige och råd för personer med funktionsnedsättning. Tanken med dessa tre råd är att de som hör till en av de tre grupperna är experter på sin situation och vilka kommunala tjänster de behöver och att de därför ska höras i beslutsfattandet.
Pargas fick sitt första ungdomsfullmäktige i höst, så det är för tidigt att säga hur stor genomslagskraft i deras initiativ kommer att få i kommunalpolitiken. Kimitoön har sedan länge haft ett ungdomsfullmäktige som går under namnet ungdomsparlament.
Suksi betonar att dessa organ inte ska ersätta det beslutsfattande som görs i kommunfullmäktige, där ledamöterna har blivit inröstade i val, utan de ska kunna komplettera varandra.

Äldrerådet i Pargas: ”Våra förslag behandlades inte”

Stina Engblom Colliander har varit ordförande för äldrerådet i Pargas från 2013 fram till maj i år. Hon säger att äldrerådet var engagerat och verkligen försökte sätta sig in i de äldres verklighet, men att rådet  blev åsidosatt i det kommunala beslutsfattandet.
Det var viktigt att få äldrerådets utlåtanden och de anmäldes i protokollen, men man behandlade inte dess innehåll. Äldrerådet försökte höja sin status genom frågor om närservice, hemvård och alternativa servicehem, men lyckades inte fullt ut.
-Vi skulle gärna suttit med i olika arbetsgrupper och haft mera dialog med tjänstemän och politiker, säger Engblom Colliander.
Hon säger att det funnits en allmän god vilja för de äldre, men att det fanns en klyfta mellan beslut och praktiska lösningar. Vi känner igen oss i äldrerådets situation i Kimitoön, konstaterar hon
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter