Förflytta dig till innehållet

Problem med Pargasskolornas inneluft – i det finska gymnasiet är situationen akut

Pargas finska gymnasium, närmast i bild, har akuta inneluftproblem. Bakom huset syns finska högstadiet och bakom det ligger PSG och Sarlinska skolan. Foto: Anja Kuusisto


På Skolgatan i Pargas ligger ett problem och pyr i varierande hög grad i olika fastigheter.
Här finns finska gymnasiet, skolan för de finska årskurserna 7-9, Pargas svenska gymnasium (PSG) och Sarlinska skolan (åk 7-9).
– Mest akut är inneluftproblemet i det finska gymnasiet, säger bildningsnämndens ordförande Maj Björk, men problemet berör även andra skolor, framförallt Sarlinska och nämnden har nu uppdaterats om situationen eftersom mätningar kontinuerligt görs och skolorna också bildar en helhet.

Skolinvesteringar ingår i budgetförslaget

I finska gymnasiet har vissa rum redan tagits ur bruk.
I stadens budget föreslås skolan få nästa års största investering, 1,3 miljoner för en total ombyggnad.
För Sarlinska skolans del finns 180 000 euro i budgetförslaget för ventilation.
PSG är den skola som allra senaste har åtgärdats och kan kallas den skola som nu ”mår bäst”.
Under bildningsnämndens långa möte på onsdagskvällen var både fastighetschef Seppo Pihl och tekniska chefen Ted Bergman på plats och berättade om mätningarna och nuläget i skolfastigheterna.

Nämnden vill ha kontinuerlig och aktuell vetskap

Uppdaterad information är något som nämndmedlemmarna har önskat, och ärendet var inget beslutsärende nu, utan uttryckligen information.
— Och så fick vi ställa frågor, och fick svar i den mån de gick att ge, säger Björk. Idéer bollades och skolfastigheterna diskuterades ur många synvinklar.
— Det är viktigt att vi har fungerande skolor, och det finns också funderingar på om vi borde bygga helt nytt då vi har många gamla byggnader med problem.
I det här skedet var det uttryckligen frågan om idébollande, och idéer behövs ifall staden skulle hamna i en så akut situation att hundratals med elevers skolgång måste omplaceras.
Av de fyra skolorna på Skolgatan är finska gymnasiet minst, med omkring 80 elever. När abiturienternas läslov börjar är de ännu färre, varför en omplacering av dem och en ombyggnad av skolan ska lösas på sätt eller annat.
— Hur lukio ska göra och var de ska verka diskuterade vi inte ännu, men det måste ju tjänstemännen lösa på något sätt, säger Björk.

Nämnden vill att Sunnanbergsplaneringen återupptas

Angående Sunnanbergs skola kom det ett par olika omformuleringsförslag till den föredragning som utbildningschef Ulrika Lundberg  hade skrivit.
— Men efter diskussion kunde vi enhälligt sammanjämka åsikterna och vårt beslut är ungefär likadant i sin ordalydelse som sektionens, säger Björk.
Det betyder att nämnden anser att planeringen av en ny Sunnanbergs skola ska återupptas genast efter årsskiftet, planeringen ska involvera alla parter och göras fördomsfritt vad gäller nybygget/tillbygget och  kostnadsförslagen.
— Man måste ju inte utgå från det dyraste förslaget, säger Björk.
Parallellt ska man också fördomsfritt se på alternativet att elever från Sunnanbergs upptagningsområde kan omplaceras till Skräbböle eller Malms skola, ifall inte planerna för Sunnanbergs skolhus går att förverkliga.

Nästa läsårs arbetstider slogs fast

Via gallupar har en del av skolorna kartlagt hur Pargaselever och familjer vill hålla höstlov nästa år. En majoritet tycker att ett tvådagars höstlov är bäst, och så blir det också.
Skolornas arbetstider är likadana i båda språkgrupperna och i alla stadier i Pargas.

Läsåret 2019-2020 jobbar man så här:

höstttermin tis 13.8 – fre 20.12.2019 (91 dagar)
höstlov tors 17.10 – fre 18.10.2019
vårtermin tis 7.1 – lör 30.5.2020 (96 dagar)
vinterlov mån 17.2 – fre 21.2.2020

 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter