Problem med dräneringen i Pargas skolcenterbygge – sönderpålade rör och fukt där det ska vara torrt

Pargas stad har informerat åtminstone om två avvikelserapporter till huvudentreprenören YIT i samband med byggandet av det kreativa lärcentret vid Skolgatan. Den senaste avvikelserapporten har skrivits av huvudentreprenörens underleverantör och handlar om fukt och vatten som samlats i dräneringssystemet för stadens del av projekthelheten.
Stadens fastighetschef Seppo Pihl bekräftar saken, men konstaterar att man som bäst jobbar med att få bort fukten som samlats.
”Viktigast att problemen åtgärdas”
Han vill inte peka finger och beskylla någon part för att ha förorsakat problemet, utan poängterar att det viktigaste är att man känner till problemet och att man åtgärdar det.
– Vi har 4–5 kontrollanter, både från YIT och från staden, som är på saken och vi kommer från stadens sida att se till att allt blir torrt. Både huvudentreprenören och vi gör våra egna mätningar och jag garanterar att det kommer att bli torrt. Vi kommer inte att godkänna en överlåtelse av bygget om allt inte är i sin ordning.
Pihl påpekar att upptäckten visar på att övervakningen och kommunikationen fungerar och att man jobbar mot ett gemensamt mål där slutresultatet ska vara ett högklassigt och välfungerande skolcenter.

Kommer det här att påverka tidtabellen för när lärcentret står klart?
– Som det ser ut just nu ligger bygget 1–2 veckor efter i tidtabellen, vilket jag bedömer som väldigt bra med tanke på alla de utmaningar som projektet ställts inför med coronaläget, krig och energikrisen. Men som jag sade, vi kommer inte att godkänna bygget om allt inte är i skick.
Ingen risk för att kostnaderna skenar iväg som i Kyrkslätt
Budgeten för stadens andel ska enligt Pihl hålla efter det tilläggsanslag på 1,8 miljoner euro som beviljades i oktober i fjol.
– Det har varit en del problem med tillgången på olika varor och vissa ändringar har diskuterats i samråd med huvudentreprenören. I de fallen tycker jag att vi har lyckats hitta lösningar som passat båda parterna.
Faktum är att staden inte har råd att överskrida budgeten under de cirka åtta månaderna som återstår av byggandet.
– Jag känner ansvaret gentemot staden, de kommande användarna av lärcentret och hela Pargas. Än så länge har kalkylerna legat på grönt eller gult i mina tabeller.
Läget i Kyrkslätt är enligt Hbl ett helt annat, då prislappen på deras nya skolcenter skenat iväg från 42 miljoner till 59 miljoner på grund av att politikerna inte kommit till skott med sina beslut. I Pargas går stadens andel på 21,8 miljoner och lärcentrets totala budget på 32,1 miljoner.
I slutet av juni beviljades byggprojektet så kallad grön finansiering av Kommunfinans, ett långfristigt lån som kan ges till projekt som leder till tydliga och mätbara positiva miljöeffekter.
Lånet om 5 miljoner euro var det första som konkurrensutsattes och då staden fick höra om möjligheten till grön finansiering valde man att nappa på.
Solpanelerna som planeras till stadens nybygge är redan anskaffade.
Bygget på andra sidan har skickat genmäle
På Fastighets Ab Kustregionens utbildningsfastigheter (Kustfast) som bygger den del av lärcentret där Axxell och Optima kommer att verka bekräftar vd Joakim von Bergmann att man fått ta del av färska misstankar om att stadens dräneringsrör inte fungerat som de ska.
– De misstankar som riktats mot oss har vi utrett och vår organisation har skickat ett genmäle till staden, säger han.
Utmanande med två stora byggen
von Bergmann sticker inte under stol med att det är utmanande med två stora byggarbetsplatser så tätt inpå varandra som de två byggnaderna är.
– Att byggena befinner sig i olika faser är till vissa delar en bra sak, men samtidigt också en utmaning med tanke på gränssnitten mellan de två byggarbetsplatserna. Det finns byggnadsställningar som går över på det andra byggets sida, pålar och dräneringsrör som finns på fel sida och så vidare. Men det är inget oöverkomligt, samtidigt som det gör läget än mer utmanande.
Staden har fått ta del av avvikelserapporter om vatten i dräneringssystemet som sipprat ut. Är det här något ni också känner till vid ert bygge?
– Att en del av stadens dräneringsrör felaktigt placerats på vår tomt påtalades redan vid årsskiftet och då vi slog ner raden av stålpålar närmast stadens tomt slog vi av dräneringsrören. Det var en risk vi hade identifierat redan i februari, men felet reparerades så fort vi kunde och vi har för vår del sett till att de fungerar igen.

Han framhåller att det i sig inte ligger någon dramatik i den händelsen, eftersom rören ligger i dräneringsgrus som gör att vattnet hittar andra rutter bort. Till den del dräneringen skadats av Kustfasts pålningsarbeten har de reparerats.
Hur har bygget kommit i gång för er del, har tidtabellerna hållit så här långt?
– Vi kom i gång med byggandet i början av juli och gjorde en verklig kraftansträngning för att pålandet skulle bli klart innan skolstarten i Sarlinska skolan för att undvika störande buller och vibrationer medan eleverna är i skolan.
För Kustfasts bygge är det årsskiftet 2023–2024 som gäller för färdigställandet. Eftersom bygget nyligen påbörjats, ser von Bergmann det som extra viktigt att tidtabellen håller i början av byggnadsfasen, eftersom det blir allt svårare att styra upp tidtabellen i ett senare skede om man blir efter redan nu.
Hur ser det ut med budgeten på 10,3 miljoner som du nämnde om senast i maj, kommer den att hålla?
– Med tanke på läget i dag kan jag inte säga annat än att jag hoppas att den håller. Det finns så många osäkerhetsfaktorer som energipriset, räntenivåerna och råvarupriserna. Största delen av upphandlingarna baserar sig på fasta priser, men om entreprenörerna får stora problem att hantera situationen tenderar det att återspegla sig i slutpriset.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.