Prisregn på skördemarknad i Nagu: Pro Houtskär står för Årets miljögärning i Pargas, Naguprofil får kalla sig Årets potatisknöl

Vid skördefesten i Nagu i dag offentliggörs vem som får priset för Årets miljögärning i Pargas och vem som är Årets potatisknöl.
Miljögärningen står föreningen Pro Houtskär för, med sitt långsiktiga engagemang för den lokala miljön och Östersjön.
Det är Skärgårdshavets biosfärområde i samarbete med Pargas stad som ger priset.

Föreningen Multiculti väljer potatisknölen
Priset som Årets Potatisknöl utdelas av föreningen Multiculti i Nagu. Det priset gick i år till Rune Franzén.
I motiveringarna beskrivs en stor insats för hembygden bland annat så här:
”Rune tog bl.a initiativet till Viktor Westerholmstigen och är en av drivkrafterna bakom Naguportalen.Han har aktivt verkat inom många av Nagus föreningar och har varit en inspirerande samarbetspart för Multiculti.

Rune Franzén insåg tidigt att kommunalstugan i Nagu borde bevaras som ett vardagsrum för Naguborna och var en av drivkrafterna bakom föreningen Kommunalstugan. Kommunalstugan vårdar han ännu idag aktivt, genom att bland annat ta hand om gården, blommorna och omgivningen.
Med sitt milda och trevliga sätt har han gjort så många nagubor glada och intresserade av sin hembyggd, heter det vidare i motiveringarna.
Miljögärningen till Pro Houtskär
Utmärkelsen Årets miljögärning i Pargas delas årligen ut för att uppmärksamma en betydelsefull handling som utförts och som förbättrat miljöns tillstånd i Pargas och Skärgårdshavet.

I motiveringarna till miljöpriset berättas hur miljögruppen i Houtskär växte fram till en viktig miljöaktör.
En miljögrupp grundades år 2005 för att främja närmiljön, med speciell tyngdpunkt på havsmiljön.
Samma år ordnades den första miljödagen, som sedan dess varit en årlig händelse och ett viktigt forum för information och diskussion kring aktuella lokala miljöfrågor gällande vattenmiljön, växter och djur, trafik och avfallshantering.
En stor arbetsinsats har miljögruppen satt på att förbättra Hålaxvikens tillstånd.
Inom projektet Pro Hålax vik kartlades utsläppskällorna, vattnets och bottnens tillstånd undersöktes och åtgärder genomfördes för att minska belastningen.
Projektet, som startade 2008, ledde till grundandet av föreningen Pro Houtskär rf, som har engagerat både invånare och besökare i den lokala miljön.
Under 2021 har miljögruppen inom Pro Houtskär byggt odlingslådor mitt i byn tillsammans med Houtskärs daghem. Under sommaren har alla intresserade, såväl barn som vuxna, skött odlingarna och skördat.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.