Privatägt värmeverk i Västanfjärd väckte debatt i fullmäktige – eget kommunalt värmesystem inte aktuellt

Frågan om värmesystem i kommunens byggnader i Nivelax, alltså Västanfjärds skola och Sofia daghem, väckte debatt under måndagens fullmäktigemöte i Kimitoön.
Kommunstyrelsen drog under sitt senaste möte bort 200 000 euro ur investeringsbudgeten för ett nytt värmesystem i Nivelax. Orsaken var att värmeleverantören för cirka ett år sedan meddelade att han inte kommer fortsätta med verksamheten. Dock har den saken nu ändrat och kommunens behov av ett eget värmesystem är inte aktuellt.
De Grönas Marianne Jokinen förde saken på tal. Hon kände en oro för att mörk rök från det privatägda värmeverket i Nivelax täcker byn. Hon ville för säkerhets skull hålla kvar anslaget för eventuella reparationer och framförde det som ett förslag. I slutändan förföll dock förslaget i brist på understöd.
Niklas Salminen (SFP) motsatte sig med argumentet att kommunen inte kan stå för reparationer av ett privatägt värmeverk.
Bo Vilander (SDP) ville i stället se ett nytt distributionsavtal på tio år med värmeleverantören, så att företagaren tryggt kan satsa på reparationer.
Enligt Kimitoöns tekniska chef Ralf Nyholm är kontraktet ännu i kraft, men går ut om några år. Ett kontrakt på tio år fanns fram till år 2019, men efter det har kontraktet förlängts med ett år i taget. Nyholm säger till ÅU att det är fullt möjligt att ingå ett längre kontrakt om så önskas.
Kim Wendelins (SFP) inlägg i debatten kom med infon att den rök som hade förts på tal mest är vattenånga av fuktiga halmbalar som eldas i värmeverket – det handlar alltså inte om sot. Också han var för att ingå ett längre avtal så man kan fortsätta använda förnybar energi från lokala åkrar.
Helena Fabritius (SFP) kommenterade att verket då det byggdes ersatte fem pannor som använde fossilt bränsle. Nuvarande panna använder förnyelsebar energi. Enligt Fabritius uppgifter ger verket ifrån sig rök under en knapp timme efter start, innan det blivit varmt.
Ingmar Forne (SDP) poängterade att diskussionen nu grundar sig på antaganden om vad som kommer ut från verket.
Både Kalevi Kallonen (C) och Roger Hakalax (SFP) poängterade att det här främst är en avtalsteknisk fråga.
Rättelse 16.11 kl. 9.00: Värmeverket har inte använt fossilt bränsle, som texten felaktigt tidigare angav. Värmepannan ersatte fem pannor som använt fossilt bränsle.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.