Privat läkarmottagning har öppnat i Kimito – hit söker sig nu Kimitoöbor för brådskande vård

Att stiga in på den splitternya läkarmottagningen i Kimito för tankarna till serien Skärgårdsdoktorn, men samtidig med en fläkt av värdigheten hos en gammal prästgård. Det här är läkaren Chandini Koivulas splitternya läkarmottagning, som nu har öppnat.
Sjukskötaren Pia Tötterman vinkar in mig till mottagningen från gavelsidan av den röda stugan intill prästgården.
– Målet är att det här ska fungera som hälsovårdscentralen. Här finns alla de tjänsterna och både läkare och sjuksköterska, säger Koivula.
För att ge några exempel kan det handla om labbprov, hudförändringar, sårvård, gynekologi, flunsor, årskontroller, remisser och mindre ingrepp. Dessutom kan man här få läkarintyg av varierande slag, snart också sjömansläkarintyg.

Gott mottagande och en bra start
Eftersom hvc i Kimito har stora problem med att rekrytera läkare och vården lokalt haltar har den privata mottagningen tagits emot med öppna armar hos befolkningen. De flesta som tar kontakt har brådskande ärenden. Det kan handla om flunsiga barn, receptärenden, folk med värk eller behov av intyg.
– Jag har upp till fem akuta fall per dag. Främst är det barnfamiljer och äldre. Onsdagarna på mottagningen är ofta fullbokade, då har jag haft upp till tio patienter, säger Koivula.

Koivula är för Kimitoöborna bekant som hvc-läkare i Kimito, men har sagt upp sig för att satsa helhjärtat på sitt företag. Det går under namnet Läkartjänster Chandini Koivula och sysselsätter henne på heltid och lite till.
Tötterman assisterar Koivula vid ingreppen, men kan också göra en hel del själv. De två har ett tätt samarbete och jobbar bra ihop. Tötterman uppskattar att hon här ges ansvar att göra saker under god handledning.
Vid Koivulas mottagning jobbar hon på sin lediga tid, vid sidan om sitt jobb som förman vid Almahemmet i Kimito.
Hembesök samt hjälp på kvällar och helger
Flexibilitet är ett nyckelord för företaget och även hembesök är möjliga. Även om kvällar och veckoslut ställer man upp ifall ärendet inte kan vänta. Tötterman säger att för många som tar kontakt är det ovissheten som är svår att hantera. Rådgivning kan ofta räcka till en början och ha en lugnande effekt.
– Vi jobbar för att vi vill göra det här för folket, inte för att dra ekonomisk nytta av den dåliga vårdsituationen på Kimitoön, klargör Koivula.
Därför vill man också hålla priserna förmånliga (50 euro är grundtaxan för ett läkarbesök under kanslitid).
– Man kan alltid kolla på förhand vad besöket kan komma att kosta, säger Tötterman.

Två rum till förfogande
På mottagningen finns en liten tambur och två rum där patienter kan tas emot: det ena är ett undersökningsrum, det andra kontor och plats för mindre ingrepp.
Även om den klassiska vårdbritsen finns här är den kliniska känslan inte påtaglig. Väggarna är målade i rosa, en stor kakelugn gör rummet hemtrevligt och i taket hänger en mindre kristallkrona.
Det här gårdshuset ingick i helheten då Koivula och hennes man köpte prästgården för drygt ett och ett halvt år sedan.
LÄS OCKSÅ
A och O för verksamheten är patientsäkerheten, med också att besöken på mottagningen är stressfria.
– Här blir kontakten en annan och vi lär känna patienterna, säger Koivula.
Hyr också ut läkare
Ytterligare en verksamhet för företaget är att hyra ut läkare och sjukskötare.
– Jag har tre läkare plus mig själv, säger Koivula.
Sina tjänster har hon bjudit ut bland annat till Egentliga Finlands välfärdsområde, men än så länge har det inte lett till några affärer.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.