Den kraftiga prishöjningen för slamtransporter i västra skärgården väcker förundran: ”Hur är det ens möjligt”
Det är många ögonbryn som höjts de senaste veckorna då Sydvästra Finlands avfallsservice LSJH:s utkast för slamtransporttaxorna i Kimitoön och Nagu, Korpo samt Houtskär blivit offentliga.
Ärendet kommer på Christer Friis (SFP) initiativ att tas upp som ett extra ärende under onsdagens sammanträde i stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster.
Man har begärt in anmärkningar på utkastet för taxa senast den 16 februari, men redan två dagar senare ska man besluta om taxan. Kommer man ens att hinna beakta de anmärkningar som kommer in?
– Det jag undrar över är hur det ens är möjligt att transportavgiften stiger med 78 procent. Dessutom skiljer sig förslagen för Kimitoön kontra Nagu, Korpo och Houtskär väldigt mycket från varandra, säger Christer Friis.
– För att sedan inte tala om förslagen för akut tömning under till exempel veckoslut där enbart transporten är närmare 2 000 euro.
Exempel, egnahemshus i Houtskär, tre slambrunnar
- Transportavgiftens andel vid tömning i december 2020: 96 euro
- Transportavgiftens andel vid tömning efter 1.4.2021 (enligt utkastet): 178 euro
Prisexemplet inkluderar inte behandlingsavgift, utan gäller enbart transporten.
Friis anser också att det är intressant att kriterierna för vilka områden som ingår är olika för Kimitoön och Pargas skärgårdsdelar (frånsett Iniö i detta skede).
– För Kimitoöns del gäller LSJH:s kommunalt upphandlade slamtransporter de hushåll som har fast vägförbindelse eller färjförbindelse, men i den här delen av skärgården ingår varken Norrskata, Haverö eller Sandö som alla har färjförbindelse.
LSJH har motiverat avgränsningen med att man i det här skedet tar med de hushåll som redan nu har fastighetsvis tömning av avfallskärl.
– Men vad har den tömningen med slamtömningen att göra, undrar Friis.
Väntar med skräck hur det blir i Åbo. Har hittillis haft arrangemang med en liten självständig firma, att dom kommer två gånger i året och tömmer slambrunnarna. Då får dom själva planera hur det passar bäst. Efter tömningen lägger han en förhandsfylld bankgiro i brevlådan och bums allt klart. Kan inte förstå hur det kunde bli bättre eller billigare för hushållen att ha bakom i kulisserna tiotals pappersvändare som planerar och palaverar (LSJH) i oändlighet.
Är myndigheterna till för befolkningen, eller folket för myndigheterna? Östra grannlandet hade ett experiment här tidigare med planekonomi, och det fungerade inte så värst i det långa loppet.
Alla monopol är av ondo. Så även LSJH. Man säger att allt skall bli effektivare och billigare för konsumenten, samtidigt som man fördubblar kostnaderna. Faktum är att kommunerna i kris ser det som en möjlighet att ytterligare pungslå invånarna med hänvisning till avfallslagen.