Förflytta dig till innehållet

Premiär på tisdag för Kattans musikal — tonårsdrama och tidshopp ingår i årets pjäs

Serafina Paile och Samuel Eriksson är skådespelare i årets pjäs. Foto: Klara Fält


Katedralskolans musikal har blivit en årlig tradition. Imorgon kväll är det premiär i Kårens festsal.
Årets pjäs heter Vägen till kronan och är skriven av Linnea Lindfors, Matilda Rosling och Lilli Vainio.
– Pjäsen utspelar sig på en skola på 1980-talet. En ny tjej börjar på skolan och då uppstår det rivalitet mellan henne och skolans populäraste tjej, berättar Rosling.
Berättelsen får en tvist då en del av karaktärerna plötsligt hoppar framåt i tiden till 2000-talet. De kämpar för att komma tillbaka i tid för att utse skolans baldrottning.
Rosling, som tillsammans med Lindfors också fungerar som regissör för årets pjäs, är en av de i gruppen som också var med i fjolårets musikal.
– Då var jag skådespelare men den här gången ville jag vara med och planera pjäsen från början.
Rosling konstaterar att musikalen är en rolig tradition som många uppskattar.
– Vi brukar varje år ha föreställningar för skolgrupper så jag har själv suttit i publiken då jag gick i lågstadiet och högstadiet. Redan då tänkte jag att jag själv gärna skulle vara med en dag.

Matilda Rosling som varit med och skrivit manuset för årets pjäs tycker musikalen är en rolig tradition i Katedralskolan. Foto: Klara Fält


I musikalen ingår kring tio coverlåtar, för vilka texterna har skrivits om för att passa in i pjäsen. Dessutom har alla sånger fått svenska texter för att också barn ska kunna hänga med i  händelseförloppet.
Gruppen har under hela hösten övat inför musikalen.
– Den största utmaningen är att pussla ihop allas tidtabeller för att hitta passliga övningstider och det brukar bli bråttom med att få allt klart till premiären. Men överlag har allt fungerat bra, säger Rosling.
Katedralskolans elever har gjort musikaler nu i över tio års tid.
– Musikalen är egentligen en musikkurs här på gymnasiet. Gruppens storlek brukar variera lite från år till år men varje år har det funnits tillräckligt med intresse för att sätta ihop en pjäs, berättar Riikka Jutila som fungerar som kursens handledare.
Jutila konstaterar att kursen är ett bra sätt för eleverna att lära sig samarbete och också ett bra tillfälle att få göra något kreativt.
– Min roll brukar främst vara att hjälpa gruppen med att komma igång och sedan finnas som stöd ifall hjälp behövs. Annars försöker jag ge eleverna så stor frihet som möjligt. Med åren har jag märkt att de är mer motiverade och tar mer ansvar om de själva får bygga upp pjäsen från början till slut.
På onsdag ordnas musikalföreställningar för skolelever från de svenska skolorna i Åbo och S:t Karins, men premiären på tisdag kväll är öppen för alla.
– Föreställningen börjar klockan 19 och inträdet är fritt. Vi hoppas att många dyker upp, säger Jutila.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter