Premiär för nya Bizzi-cembalon i Nagu – spelas offentligt för första gången om en vecka

Den 23 oktober uppträder Kreeta-Maria Kentala på barockviolin och Tea Polso på cembalo i Nagu kyrka.
På programmet står den italienska barocktonsättaren G.A.Pandolfis sonater och österbottniska polskor, något som kan kallas en ovanlig kombination.
Konserten ingår i konsertserien Musica Silentii in Archipelago som har som avsikt att erbjuda konsertbesökarna på lågmäld, nyansrik klassisk musik utan ljudförstärkning. Efter konserten berättar Polso om cembalon och dess särdrag.
– Det som jag alltid har i tankarna när jag föreslår en konsert är att folk här ska få uppleva något som de möjligen inte hört tidigare, säger Alarik Repo från föreningen Multiculti.
– Kentala och Polso är musiker som tack vare sina Kaustbybaserade spelmansanor fått ett stort inflytande över folkmusiken i vårt land. Spelmansspelandet har följt dem genom livet, även om båda nu arbetar som professionella inom klassisk musik.
I två år sökte Väståbolands svenska församling efter en cembalo, och i sommar anlände cembalon äntligen från Milano. Den är byggd 2016 av Guido Bizzi och har tidigare använts för konserter och undervisning.
– Den här cembalon har en mycket fyllig och stor klang som passar bra för församlingsbruk. Den ska användas för ackompanjemang, körmusik och ensembler som spelar kammarmusik från barocktiden, berättar församlingsmusiker Ulla-Maija Söderlund som jobbar i Nagu och Houtskär.
Orsaken till att församlingen, med hjälp av Löfgrens fond, investerade 20 000 euro i instrumentet var för att kunna locka fler barockmusiker till kyrkan. Det finns få cembalos i kyrkor i Finland och Söderlund säger att det ökat intresset för Nagu kyrka som konsertsal. Cembalon kompletterar också kyrkans unika Schwan-orgel från slutet av 1700-talet och 1800-talsflygeln.
Cembalon är ett flygelliknande instrument som är uppbyggt som en stor kantele med tangenter i ena ändan. Det användes från 1600 talet till mitten av 1700-talet, men instrument från den tiden är dyra rariteter, och därför är det enda alternativet idag nyare instrument. Inte ens nyare cembalos är lätta att få tag på.
– Instrumentet passar också för gudstjänster. Till exempel gamla fina psalmer från 1500-talet och framåt, men även Taizé-sånger passar bra ihop med cembalo, säger hon.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.