Präktigt och syrligt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Minns ni de där två dagarna i fjol höstas då fackförbundet JHL strejkade och köken på daghemmen och i skolorna var stängda?
Skolorna uppmanade föräldrarna att se till att skolbarnen hade matsäck med sig hemifrån. Måndagens givna liverapport, nyhet och reportage gjordes på något daghem eller någon skola där barn förklarade att lakko kanske betyder lakka som i sin tur betyder hjortron och dem har man kanske sett i skogen.
Sedan en titt i skolväskan och inspektion av smörgåspaketet eller termosen.
I sociala medier såg de präktiga till att förfasa sig över att den uteblivna skollunchen överhuvudtaget hade bevärdigats med en enda rapport: Vi är ju så bortskämda i det här landet som alls har skolmat, annat var det förr och annat är det i andra delar av världen, påpekade man.
Man uppfattade att uppståndelsen handlade om tafatta föräldrar som inte visste vad de skulle packa ner för slags mat åt sina barn.
Och kanske en del av den mediala uppståndelsen handlade om det, men visst handlade den också om något annat. Fast vem minns nu det längre? Något var det om arbetstid och uppsägningsskydd.
I kölvattnet på också de enklaste rapporterna från daghemmen och skolorna försökte lärare och dagvårdare dessutom säga något om att måndagens skolmåltid brukar ha en strykande åtgång och att det inte beror på att just måndagslunchen alltid är så läcker, utan på att många barn kommer hungriga till skolan på måndagen.
Försöken att säga något om fattigdom, om jäkt och psykiskt illamående, drunknade i bruset från allt det övriga.
Det känns som evigheter sedan hösten och både skolmat och uppsägningsskydd är väl hopplöst passé. Nu är det alldeles andra saker vi pratar om. En del viktiga(re) och andra mindre viktiga.
Till en av de mindre viktiga frågorna hör frågan om hur intressant det ska bli att se hur alla de ungdomar som klimatstrejkade förra veckan nu börjar cykla till skolan och köpa begagnade kläder.
De präktiga med sina syrliga kommentarer tror inte att ungdomarna mäktar med sådant. Och det kanske de inte gör, men visst blir man lite matt av sarkasmen och viljan att punktera varje försök att formulera en genuin åsikt.
Till de viktigare frågorna just nu hör vem man ska ge sin röst i vårens riksdagsval. För att få svar på den frågan gäller det att ha överseende med beska påståenden. En titt i backspegeln skadar inte heller.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.