PR-jobbet kräver passion för ost, och det passar köksmästaren Daniel Lindström i Pargas utmärkt

Mat & vinmässan i Helsingfors är precis avklarad, den hölls i samband med bokmässan som slog nytt publikrekord i år.
En mässa i Stockholm står närmast i tur, och i novemberprogrammet ryms också knappa två veckor vid EM i curling som ordnas i Helsingborg i år, och PR-uppdrag vid världscupskidningen i Ruka.
Så ser Pargasbon Daniel Lindströms arbetskalender ut för kommande veckor.
Att bok-, mat- och vinmässan i Helsingfors drog en rekordpublik märktes också på den stora ostavdelning som Lindström tillsammans med tre kolleger hade byggt upp.
Nytt försäljningsrekord för Helsingforsmässan slogs förra helgen
– Vi slog nytt rekord vi också, vi har inte tidigare sålt så bra på någon Helsingforsmässa.
Delikatesser ligger i tiden, och ostar bland dem. Lindström noterar överlag ett växande intresse för mat och för ost bland yngre generationer.
Kunderna är verkligen inte enbart medelålders gourmander utan också många 20–30-åringar med ett äkta intresse för vad de äter och för vilka läckerheter de kröner en kväll med.
För drygt tio år sedan var Lindström visserligen en hejare på mat, men ingen ostexpert.
– Jobbet som marknadsförare av schweiziska ostar hittade jag när jag och kompanjonen, den andra krögaren bakom Naantalin Seurahuone, sålde Seurahuone.
– Jag kollade på jobb och såg några rader om ett schweiziskt bolag som ville hitta någon för den nordiska marknaden. På den vägen är jag. När jag fick jobbet betydde det resor till ysterierna i Schweiz och jag läste precis allt jag kom över om ostar.
Ostutbudet har utvecklats massor på ett decennium
– Ostintresset har vuxit massor överallt. På den tiden var ostdiskarna i finländska butiker ynkliga, i dagsläget hittar du 80–90 olika ostar i Kuppis Citymarket, och S-kedjan håller också på att bygga ut sina.
I dagsläget marknadsför Lindström tre ostar, Le Gruyère är kanske mest känd. Som registrerad heter den egentligen Le Gruyère AOP och är bland annat huvudsponsor för EM i curling, därav det arbetsuppdraget.
Appenzeller, också den en hårdost, och Tête de Moine, är de två andra som också erövrar allt större marknader i Norden, med de svenska kunderna i bräschen.
Le Gruyère med namn efter byn Gruyère i Schweiz hör till den fransktalande regionen av landet. Lindström har efter den första introduktionen gjort flera besök till ysterierna där. Franska talar han inte.
– Tyska är ok för mig, men den schweiziska tyskan är väldigt svår. Deras engelska är ofta knagglig, men engelska är det gemensamma arbetsspråket i vissa sammanhang, tyska i andra. Till exempel i fråga om skidtävlingar med FIS är tyskan vanligen dominerande.
TV-synlighet viktig i valet av sponsorering
Förklaringen till att ostläckerheterna ska marknadsföras i stora sportevenemang inom curling och skidåkning är inte att curling-utövarna eller skidåkarna och deras publik skulle ha visat sig vara större ostvänner än andra, även om också de gillar ost.
Förklaringen är synligheten i medier.
– Curlingen är som tv-sport en utmärkt marknadsföringskanal. När spelarna skuffar på klotet över banan är den i bild i långa stunder och reklamen för Le Gruyère syns hela tiden.
– Skidåkningen är också en tv-sport där man kan få stor synlighet, till exempel vid någon uppförsbacke på målområdet. Gruyere-västarna som skidåkarna har på sig i Ruka syns under hela året i tidningar och på nätsidor.
”Ostarna från Schweiz är hantverk från början till slut”
De här PR-strategierna styr marknadsföringsjobbet men Lindström är personligen en stor ostvän och säger att han inte skulle kunna tänka sig att göra reklam för ost han inte tyckte om.
– De schweiziska ostarna är hantverk från början till slut. I Schweiz betar de fria korna på sluttningar på 1200–1 500 meters höjd, bonden levererar fortfarande mjölken i kannor direkt till ysterierna som betalar dagspris enligt mjölkens kvalité.
Mjölken i de schweiziska ostarna är opastöriserad. En diskussion om det goda eller inte med pastöriseringsprocessen har förts också i Finland, men EU förbjuder tillverkning av ostar på opastöriserad komjölk, med några undantag. Man kan få speciallov, men det är ingen självklarhet.
De är så att säga de gamla märkena som parmesan och brie och vissa andra med en lång tradition (700–1000 år) som fortfarande får tillverkas på opastöriserad komjölk.
– Det finns något mindre ysteri också i Finland som har speciallov att tillverka ost på opastöriserad mjölk, säger Lindström, men mängderna är små och osten följaktligen mycket dyr.

På Vävargatan i Pargas finns den här gårdsbutiken. Foto: Anja Kuusisto
Egna shopen siktar in sig på delikatesser som choklad, marmelad, knäckebröd med mera
Vid sidan av sitt jobb för de schweiziska osttillverkarna har Lindström också en annan business.
Han säljer vissa delikatesser och köksprylar både via en näthandel och sedan i sommar också i en liten gårdsbutik på Vävargatan i Pargas, under namnet Jordkällaren.
Under samma drivs också en blogg och ett Instagram-konto.
I nyfamiljen med Mikaela Stenström är matintresset en gemensam passion.
– Ungdomarna säger att det bara finns ost i kylskåpet men så är det nog inte, där ska åtminstone alltid finnas vitlök och lime också, skämtar Lindström och medger att det på kylskåpets översta hyllor för tillfället finns elva olika ostar. Plus många sorters choklad.
– En nyhet är nämligen chokladen vi importerar. Det är choklad att njuta av till vinet, och den har gjorts i sex olika smaker för att lämpa sig för olika druvor, som chardonnay, sauvignon blanc och så vidare.
Delikatesser finns för alla tillfällen och Jordkällaren ska förhoppningsvis växa ut ur gårdsbutiken, menar Lindström och Stenström. De börjar så här, men siktar i framtiden på en butik på Malmen i Pargas.
Daniel Lindström
Pargasbo som i nio år jobbat med marknadsföring av schweiziska ostar. Första finländaren som ingår i domarteamet world cheese Awards där världens bästa ost utses. Huvudägare/ delägare i sex bolag.
Bakgrund: Var i många år en av två krögare bakom Naantalin Seurahuone, som de sen sålde. Det hus de drev krog i är inte längre restaurang.
Utbildning: Köksmästare, klar med utbildningen på Åland 1998. Hade innan det utbildat sig till restaurangkock och jobbat några år i Norge.
Öppnade i december 2018 Instagramkontot Jordkällaren med sambon. Namnet registrerades också som företagsnamnet Jordkällaren.fi i februari i år.
Favoritostar: De är så många… Grottlagrade ostar från Schweiz, jag tycker om de ostar jag säljer, det är ett villkor. Men också Taleggio-ostar från Italien, osten Stilton från England med mera.
Bor: Köpte i maj i år ett hus på Vävargatan intill Gamla Malmen, Pargas. Där ligger också gårdsbutiken Jordkällarens Shop med försäljning av delikatessvaror och vissa köksredskap.
Familj: Sambon Mikaela Stenström, hon har tre döttrar, han har tre söner. De två yngsta barnen bor med dem, övriga är utflyttade. Hunden Yasmin och katten Sotis.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.