Potatisfestival i Nagu lockade stor publik – se bilder från ÅU:s besök

Årets upplaga av De vita päron bjöd på allt från grillkorv och nypotatis till potatistryck, blåsmusik och sång.
– Gråt int för mig päronbönder, jag ska inte koka sönder …
Det är en stor publik som får lyssna till Evert Pärons sång om den härliga Nagupotatisen till melodin Don´t cry for me Argentina. De som sjunger är en del av brassbandet Sointu-Seitsikko. Blåsmusiken, dansen och sången höjer verkligen stämningen på årets upplaga av den populära potatisfestivalen i Södra hamnen i Nagu.
Det är tidvis riktigt trångt bland försäljningstälten och försäljarna skiner i kapp med solen – även om värmen gör det ganska svettigt, framför allt för de försäljare som grillar korv eller steker plättar.

De vita päron är i år också är en del av Åbo matveckors programutbud och för den matintresserade finns det mycket gott att frossa i.
Naturbeteskött från Wattkast
Johanna Franzén från Wattkast kött i Korpo delar ut smakprov på korv tillverkad av naturbeteskött och döttrarna Tora och Karin Johansson säljer nypotatis.

– Här har jag grillkorv och chorizo tillverkad på naturbeteskött, säger Franzén som berättar att vi i dag också firar den nationella naturbetesdagen.
– Vi har cirka 200 djur – dikor med sina kalvar, kvigor och får – som går på naturbete i skärgården. Vi har djur bland annat på Nagu Berghamn och Åvensor.
På fredagarna säljer Wattkast kött och lite andra produkter direkt från gården på Wattkast.
Rotary ställer upp med potatisförsäljning
Många kunder trängs runt Nagu Rotaryklubbs bord där Karl-Johan Lehtinen, Ove Pettersson och Maija Elenius har laddat upp med totalt 150 kilo potatis.
Elenius berättar att potatisodlarna själva inte har tid att sälja potatis på marknaden den här den på året och därför har Rotaryklubben redan under flera år hjälpt till genom att köpa upp potatis från gårdarna och sälja den på marknaden.
– Det måste ju finnas nypotatis till salu på en potatisfestival, säger Elenius.
Pettersson berättar, att Siikli är den populäraste sorten följd av Annabelle och Timo.
– Siiklin är redan slut, den hade vi 50 kilo av, säger Lehtinen då bara en timme gått av marknaden.
Potatispyssel för barnen
Potatisen står i fokus också vid Multicultis eget pysselbord där många barn målar och gör potatistryck.

Bland konstnärerna finns Alma Parkkamäki, 7 år, och Mila Parkkamäki, 9 år, som bor i Jyväskylä men som tillbringar somrarna på släktstugan i Nagu. Mila har provat på potatistryck förr men för Alma är det en ny grej.
– Vi tycker om att simma och fiska, berättar flickorna som har gjort fina bilder med träd och kaniner.
Rekordtidig vårhonung från Vikbo torp
Vikbo torp har fyllt bordet med honungsburkar och biodlaren och mathantverkaren Titti Edfelt delar tillsammans med Jerker Hagström ut smakprov på de olika honungssorterna.

– Den finaste honungen vi har här i dag är den rekordtidiga vårhonungen som det kommit ganska mycket av på grund av värmen i april, säger Edfelt.
Hon säger att honungen fått smak av allt som blommat tidigt: bland annat sälg, vide, äppel och maskros. Den bärnstensbruna honungen har en svag smak av bränt smör och är underbart god.
Båttur förde till marknaden
Bland besökarna hittar ÅU en barnfamilj som i dag anlänt till Nagu med egen båt. Pargasborna Emilia Nordling, Jörgen Blomqvist och sönerna Ossian, 3 år, och Algot, 6 år, är ute på båtutflykt men passade på att besöka marknaden på samma gång.
De ska ännu köpa nypotatis och barnen har också lite önskemål.

– Jag vill ha ärter, säger Algot.
Och Ossian vill ha jordgubbar. Nordling berättar att det är första gången de besöker potatisfestivalen och utöver det ska de ännu söka någon plats att simma på.
Årets potatisknöl till Alarik Repo och Peter Rönnberg
Under potatisfestivalen utser Multiculti också Årets potatisknöl, och i år var de två till antalet.
Knölarna delades ut till Alarik Repo och Peter Rönnberg.

– Tack vara Repos kunnande och kontakter inom musikvärlden har vi år efter år fått uppleva konserter som givit oss stora upplevelser och musiklivet i Nagu fått ett stort lyft, berättar Mona Hemmer från Multiculti.
Rönnberg var också ett givet val för Årets knöl och i motiveringarna nämns hur han med sitt genuina intresse för skärgård, skärgårdskultur och natur bidragit till att föra vidare flera former av skärgårdskunskap till eleverna i Nagu.
Medalj till Birgitta Blomberg
Därefter var det dags att dela ut ännu ett till fint pris då en överraskad Birgitta Blomberg fick motta Finlands svenska hembygdsförbunds medalj i silver för lång och trogen tjänst hembygden till fromma.
– Det känns otroligt och fint att få ett erkännande som detta, säger Blomberg.
Hon säger att hon ställt upp och jobbat för hembygden för att hon själv tycker om det.

Nagu hembygdsförening ordnade också en tävling där publiken skulle sätta namn på ett gammalt föremål i trä.
– Det var inte många som vågade gissa i Nagu Hembygdsförenings tävling på potatiskarnevalen. Föremålet från år 1754 är ett laggkärlsmått. Rätt svar fick vi av Kaj Nyreen, berättar Öjvind Björkman från hembygdsföreningen.
Här kan du se flera bilder från festivalen:
-
Susanne Karlsson från Sussis Bakverkstad sålde bakverk på De vita päron-festivalen.
-
Mats Eriksson från Hvits gård grillade korv som är tillverkad av naturbeteskött.
-
Nypotatis av sorten Timo.,
-
Vid Multicultis bord fick både barn och vuxna testa på att göra potatistryck och göra potatisfigurer.
-
En nyhet för i år var att köksmästare Anders Fagerlund säljer kokt nypotatis med tilltugg på De vita päron-festivalen.
-
Hvits gård deltog i marknaden och sålde både bakverk, rabarbersaft och grillad korv.
-
Mikael Smeds sålde sin traditionella potatisgröt på De vita päron.
-
Mats Fagerlund från Koum i Nagu stekte plättar som är tillverkade av ankägg. Han berättar att de har en lite kraftigare smak än plättar med vanliga hönsägg.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.