Poststrejken börjar på måndag – här får du svar på frågor om räkningar, paket och tidningar


Den som får ÅU med dagsposten drabbas. ÅU-Foto
Den stora poststrejken börjar på måndag, meddelar både riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala och Finlands Post- och logistikunion, PAU.
Parternas meningsskiljaktigheter är för stora för att det ska gå att hitta en lösning på tvisten. Därför avbröt arbetsgivaren och arbetstagarparten förhandlingarna på torsdag. Nästa möte är nästa veckas onsdag.
Enligt PAU:s förhandsuppgifter kommer strejken att börja på måndag den 11 november klockan 6 och pågå till midnatt på söndag den 24 november.
Vem är det som strejkar?
PAU:s medlemmar som är anställda vid Posten strejkar. Strejken omfattar cirka 9 000 anställda inom postutdelningen, posthanteringen och posttransporten. Stora delar av Postens verksamhet kommer att stå stilla. Däremot fungerar Postens servicekontor som vanligt. Samma gäller lager- och frakttjänster.
Hur påverkar strejken postens försändelser?
Strejken påverkar Postens försändelser av brev i hela landet, men de regionala skillnaderna är stora. Brev kan bli flera veckor försenade och paket några dagar försenade.
Hur påverkar strejken brev från sjukhus?
Strejken påverkar också brev som skickas från sjukhus. Däremot sköter de flesta sjukhus alla brådskande ärenden elektroniskt. Det lönar sig alltså att ta reda på hur ens elektroniska tjänster fungerar.
De flesta sjukhus ringer och skickar påminnelser om tidsbokningar per sms. En strejk skulle däremot leda till att brev som inte är brådskande blir försenade, till exempel brev för tidsbokningar längre fram i tiden. Läkarintyg kan också bli liggande hos Posten. I sådana fall kan man kontakta sjukhuset och se om man till exempel kan gå efter brevet eller intyget från sjukhuset.
PAU har dessutom lovat att lämna jobb som påverkar säkerheten och hälsan utanför strejken. Hit hör till exempel försändelser av laboratorieprov och mat.
Hur påverkar strejken tidningsutdelningen?
Tidningarnas tidiga morgonutdelning fungerar som vanligt, men personer som får sin dagstidning med Postens utdelning under dagen påverkas.
Den som får ÅU med tidig morgonutdelning berörs inte, men den som får ÅU med dagsposten drabbas. Mer information ges i lördagens ÅU.
Tidskrifter delas också ut under dagen och kan därför bli försenade.
Vems fel är det om räkningar blir obetalda och dagstidningar uteblir?
Enligt Jukka Kaakkola vid Konkurrens- och konsumentverket är det i slutändan Posten som bär ansvaret. Men den som skickar räkningar eller tidningar borde också ta strejken i beaktande.
Enligt Kaakkola måste tidningshusen bestämma hur de sköter distributionen under en strejk eftersom en utebliven dagstidning ses som ett servicefel. Företag som fakturerar folk borde ha överseende för eventuella förseningar som beror på strejken och eventuellt förlänga betalningstiden.
Om en strejk leder till negativa ekonomiska följder för konsumenten har man rätt till ersättning. Ersättningarna är inte stora och det är inte sagt att man får någon, men enligt postlagen har privatpersoner rätt att kräva en ersättning av Posten, enligt Jukka Kaakkola
Vad handlar tvisten om?
Tvisten gäller förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för Postens anställda. Postens förslag till ett nytt kollektivavtal skulle enligt PAU innebära sämre arbetsvillkor och löner för Postens lågavlönade arbetstagare.
Vilka andra stöder strejken?
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (JHL), Bil- och transportarbetarförbundet (AKT), Luftfartsunionen (IAU), Sjömansunionen (SMU) och två fackförbund inom järnvägsbranschen har meddelat om eventuella stödstrejker. Järnvägstrafiken kan alltså också påverkas.
Linnea de la Chapelle
SPT
Läs också:
Det här har hänt
8.11 PAU:s styrelse träffas för att diskutera och besluta om strejkens omfattning.
7.11 Riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala och PAU meddelar att PAU inleder en strejk måndagen den 11 november. Parternas meningsskiljaktigheter är för stora för att det ska gå att komma överens.
22.10 Post- och logistikunionen, PAU, varslar om strejk. Om parterna inte når en överenskommelse så kommer kring 9 000 anställda vid Posten att strejka i två veckor i november.
14.10 PAU varslar om stridsåtgärder om man inte kommer framåt i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med arbetsgivaren.
2.10 Efter mycket kritik avgår Postens vd Heikki Malinen. Malinen har varit vd sedan 2012. Han säger att det är dags att gå vidare och ge över till någon annan. Han betalas sex månaders lön, men får inget avgångsvederlag.
17.9 Posten meddelar att 700 anställda som arbetar inom postsorteringen får behålla sina nuvarande löner åtminstone fram till den
31 januari 2022. PAU kontrar och säger att Postens ledning endast försöker köpa tid för att sänka lönerna i ett senare skede.
11.9 Helsingin Sanomat skriver att posten planerar att sänka lönerna för 8 000 av postens 22 000 anställda. Statsminister Antti Rinne (SDP) säger att regeringen är medveten om saken och föreslår bland annat att man kunde slopa kravet på att Posten ska gå på vinst.
5.9 Iltalehti avslöjar att Postens vd Heikki Malinen köpte en golfaktie våren 2015 på Finlands dyraste golfklubb. Enligt tidningen betalade Posten knappt 30 000 euro för en aktie i Sarfvik Golf i Kyrkslätt. Köpet orsakade förundran inom bolaget då bolaget samtidigt skulle inleda samarbetsförhandlingar som ledde till att 200 anställda sades upp.
1–5.9 Postens anställda i Vanda, Lundo, Seinäjoki, Jyväskylä, Lahtis, Villmanstrand, Kuopio, Tammerfors och Uleåborg strejkar. Posten anser att strejken är olaglig.
2.9 Postens vid Heikki Malinen meddelar att han vill låta bli att lyfta lön under två månader i slutet av året. Malinens lön är 46 000 euro i månaden, vilket innebär att han vill avstå från 92 000 euro. Enligt Posten är det Malinens personliga beslut i det mycket svåra förändringsskedet.
29.8 Posten meddelar att de anställda som sorterar paket och näthandelsvaror kommer att flyttas över till dotterbolaget Posti Palvelut, vilket innebär att de får ett nytt kollektivavtal. Kollektivavtalet ska införas för cirka 700 anställda. PAU beskriver Postens planer som osmakligt kollektivavtalshoppande. Lönerna sänks i medeltal med 30 procent och i värsta fall med 50 procent, uppskattar PAU.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.