Förflytta dig till innehållet

Postens service är urusel

Nyheter levereras i dag dygnet runt via olika kanaler. Mobiltelefonen är numera den plats där allt flera tar del av nyhetsflödet. Trots den snabba digitala utvecklingen är papperstidningen fortfarande viktig för många.

Papperstidningens öde har diskuterats hela 2000-talet. Det är svårt att säga om papperstidningen i något skede helt kommer att försvinna, men de närmaste åren kommer papperstidningen fortfarande att ha en stor roll i mångas nyhetskonsumtion. De största hoten mot papperstidningen är att den är platsbunden, den innehåller gårdagens nyheter och svårigheterna med distributionen blir allt större.

Trots att papperstidningens framtid är hotad, är det också fullt möjligt att framtiden blir en kombination papper och mobiltelefon. De snabba nyheterna finns i framtidens mobiltelefon och bakgrunden till nyheterna samt reportagen finns i pappersform för att avnjutas under veckosluten.

För att papperstidningen ska ha en framtid i någon form måste distributionen fungera. Posten klarar just nu inte av att sköta sin uppgift. Posten klarar inte av att leverera tidningen till prenumeranterna enligt de avtal Posten gjort med mediebolagen.

ÅU Media Ab som ger ut Åbo Underrättelser och Pargas Kungörelser är kund hos Posten. Samtliga tidningsutgivare är i alla fall i viss mån kunder hos Posten. De prenumeranter som får tidningen med dagsposten får ÅU via Postens utdelning. Får man tidningen med den tidiga morgonutdelningen är det Lounais-Suomen Tietojakelu som sköter utdelningen.

Nästan dagligen kommer det klagomål av kunder som inte får sin tidning. Klagomålen gäller oftast den del av distributionen som Posten sköter. Eftersom ÅU Media använder två olika distributionsbolag kan man se en klar skillnad i hur problemen med utdelningen hanteras och förbättringsåtgärder vidtas.

Lounais-Suomen Tietojakelu är lätt att få kontakt med. De lyssnar och gör behövliga ändringar för att servicen ska fungera. Posten däremot gör ingenting, eller visst gör den, den gör sitt yttersta för att Postens betalande kunder inte ska kunna nå dem. Om ÅU Media vill meddela Posten att bolagets service inte fungerar, finns det ingen att tala med.

Det här kan låta otroligt, men det är tyvärr ingen överdrift, det är den bisarra verkligheten Postens kunder lever med.

ÅU Media har en kontaktperson i Posten, i alla fall i princip. Hens uppgift verkar dock vara begränsad till att varje år meddela att priserna stiger. Kan det verkligen vara så att bolag som till 100 procent ägs av staten får göra precis vad de vill? Man borde kunna utgå från att även de som jobbar i Posti Group Oyj har en skyldighet att svara på kundernas frågor.

Det skulle vara rimligt om Posten kunde svara sina kunder, både privatpersoner och företag, varför den vägrar svara?

Posten är bra på tre saker, att undvika sina kunder, att göra ordentliga årliga prishöjningar och att skicka fakturor. Om det inte skulle finnas andra bolag som också sysslar med distribution av tidningar, skulle situationen vara ohållbar.

Staten i egenskap av ägare verkar inte vara särskilt intresserad av hur de av staten ägda bolagen agerar och sköter sina uppgifter. En ny postlag är under beredning. I samband med att lagen ändras finns det orsak att klart definiera vilka samhälleliga uppgifter Posten ska ansvara för, om Posten överhuvudtaget ska sköta dylika uppdrag.

Varje konsument och företag har enligt lagen rätt att få jämlika grundläggande posttjänster av god kvalitet till ett rimligt pris överallt i Finland. Rätten till de grundläggande posttjänsterna tryggas genom samhällsomfattande tjänster som definieras i postlagen och Traficom utövar tillsyn över att lagen iakttas. De samhällsomfattande posttjänsterna omfattar posttjänster som betraktas som nödvändiga.

Trots Traficoms tillsynsskyldighet, förverkligas i dag inte målsättningarna i lagstiftningen.

Samhället förändras och alla måste anpassa sig till en ny digital verklighet, även Posten. Postens verksamhet måste också förändras, men staten måste som ägare välja om Posten ska vara ett bolag bland andra eller en producent av samhällsservice. Att kombinera dessa två verkar vara svårt.

Om man inte i lagen definierar hur, när och var tidningar och brev ska delas ut, kommer stora delar av landet att bli utan papperspost i framtiden. Helt enkelt av den orsaken att det inte är lönsamt att dela ut post på glesbygden.

Det torde vara helt klart att statligt stöd kommer att vara nödvändigt, om papperstidningen och post överlag i framtiden ska kunna levereras till postlådorna i skärgården till ett rimligt pris.

ÅU ber på Postens vägnar om ursäkt för allt krångel med utdelningen av tidningen. Vi gör det eftersom Posten är för arrogant för att göra det.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter