Förflytta dig till innehållet

Posankan fyller tjugo år – jubileumsåret till ära får grisankan tillökning och blir Åbos officiella stadsdjur

Arkiv/Monica Forssell
Stor staty föreställande en badanka.

Stor staty föreställande en badanka.Arkiv/Monica Forssell

Posankan. Foto: Monica Forssell


I 20 år har konstverket Posankan hälsat bilister som kör från Helsingforshållet till Åbo välkomna. Grisankan, som skapats av konstnären Alvar Gullichsen, simmade in i Åbo längs Aura å vid valborg 1999.
Jubileumsåret till ära har skapelsen fått ankungar som placerats på olika håll i Åbo. Småposankorna önskar resenärer välkomna till Åbo på rederiernas terminaler och i ankomsthallen till Åbo flygplats.
– Posankan är nu fertil. Det är dags för den att föröka sig och glädja Åbobor och andra, säger skaparen Gullichsen.
Gullichsen fick inspirationen till Posankan av de stora plaststatyer av bland andra Snurre Sprätt som han såg under ett besök i Warner Bros butik i London. Verket är tillverkat av Naguföretagaren Bjarne Ölander och originalet utformades av den estländske skulptören Matti Varik.
Den ursprungliga Posankan ligger nära Studentbyn i Åbo utanför badhotellet Caribia. Den är 7,5 meter lång, cirka fyra meter bred och fem meter hög. Statyn är gjord av armerad plast med stålförstärkning.
Pro Cultura-stiftelsen beställde Posankan som en del av miljöprojektet ”Åbo, en europeisk skulpturstad” och statyn hör till Åbo museicentrals samlingar.
De små posankastatyerna väger cirka 20 kg och är cirka en meter höga, exakta kopior av originalet.

Blir officiellt stadsdjur

För att fira märkesåret har Posankan också utsetts till Åbo stads officiella stadsdjur. Det betyder att djuret kommer att användas i stadens kommunikation och marknadsföring.
Åbo stad påpekar att Posankan inte ska ses som ett hot mot stadens signaturdjur, skogsduvan.
– Duvan är signaturdjuret, men Posankan är ett stadsdjur, förtydligar kommunikationsdirektör Saara Malila.
Åbo har också en signaturväxt, eken, och en signatursvamp, mandelriskan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter