Populärt sommarevenemang i Ekenäs Gamla stan – nästan kö när Basatorget öppnade, se bilder!

Många människor har samlats i Gamla stan i Ekenäs i dag på lördagen för att ta del av sommarevenemanget Gamla Stan lever.
Evenemanget bjuder på program för hela familjen och passar folk i alla åldrar. Arrangörerna bakom evenemanget är föreningen Gamla stan i Ekenäs.
På Basatorget finns det bland annat en loppis och ett informationstält som bland annat delar ut kartor till besökarna. Men i hela Gamla stan finns det olika program och människor som öppnat sina annars privata trädgårdar.

– Här är riktigt livat. När vi öppnade Basatorget klockan tio var det nästan en kö med folk här, säger Viveka Blomberg , viceordförande i föreningen Gamla stan i Ekenäs.
Blomberg menar att stommen för programmet är detsamma som tidigare år men att det i år är lite extra satsat på evenemanget. Till exempel ett uppträdande av Sås och Kopp som firar sitt 30 års jubileum och FM i gatumusik. I olika hörn av Gamla stan gömmer sig olika musikanter som man kan stanna och lyssna på och sedan rösta på sin favorit.
– Det är en frivillig satsning och med evenemanget vill vi visa att vi är en levande stadsdel med en aktiv stadsförening. Gamla stan lever är bara ett av flera evenemang som vi ordnar, säger Blomberg.
Under dagen fanns även ett uppträdande av Pojo folkdansare och olika programpunkter för barn i ”Våghalsparken” och ett uppträdande av Sås och Kopp.

– Evenemanget skulle inte vara möjligt utan alla våra samarbetspartners som till exempel guider från Raseborgs guider som visar besökare runt i Gamla stan. Eller etnokult i Raseborg som arrangerat FM i gatumusik. Det är ju ett fint evenemang på det viset att det blir en ringar på vattnet effekt och de som besökt Gamla stan lever sedan går vidare och besöker andra platser i Ekenäs, säger Blomberg.
Det är både lokala besökare och turister som sökt sig till Gamla stan för att ta del av allt evenemanget har att erbjuda.

De små gatorna i gamla stan kryllade av människor som gick in och ut från de olika öppna gårdarna. De annars stängda grindarna hade öppet under dagen så att folk kunde ta del av olika trädgårdar och få höra mer om husens historia. Anders Zitting och Ira Vaskola har varit med förut i evenemanget och hör till dem som öppnat upp sin trädgård för besökare.

– Vanligtvis ser man ingenting över det höga planket, så det är roligt att få visa vår trädgård för människor under Gamla stan lever. Både min fru och jag gillar att arbeta i trädgården, det är vårt gemensamma intresse, säger Zitting.
Kerstin Sevón har också sin grind öppen, i hennes trädgård kan man förutom trädgården också ta del av vackra akvareller som hon målat och ställt ut i sitt vedbod. I 46 år har hon bott på tomten och hon bor där året runt.

– Jag har varit med så länge det har ordnas Gamla stan lever. Det är roligt att kunna bjuda på den vackra miljön som finns i Gamla stan, säger Sevón.
Sevóns tomt är den minsta tomten i Gamla stan i Ekenäs och huset är åtminstone från tidigt 1800-tal berättar Sevón.
– Allt får växa vilt och fritt här, vissa saker har jag planterat men sen växer här också till exempel smultron, säger Sevón.

I den Ginmanska gården berättar Helena Ginman härliga historier om gården från förr. Bland annat har författaren Elias Lönnrot bott i en källare till ett av husen på gården under tiden han var i Ekenäs. Då gården ägdes av Helenas farmor var den känd för sina vackra rosor, och ibland hände det att folk kom till gården för att köpa en bukett blommor av farmodern.

– Vi har haft gården i vår ägo sedan 1981 men mina farföräldrar köpte gården 1931. Ett av husen är från år 1886 och det andra är från år 1830, säger Ginman.

För Kerstin Lindgren och Beatrice Pulkinen från Ekenäs är det också första gången de tar del av Gamla stan lever evenemanget.
– Det är en fin idé, trevligt att få besöka de olika trädgårdarna, säger Lindgren.
– Jag fick besöka mitt barndomshem så det var trevligt, säger Pulkinen.
Våghusparken hade för dagen förvandlats till ”Våghalsparken” där barn kunde ta del av olika spel och lekar. Till exempel kunde man gå en skattjakt med metalldetektor på stranden. Vid kanotklubben Wågen i Våghalsparken kunde man testa på att kanotpaddling gratis. Annika Nyström är en av dem som hjälper till vid kanotpaddlingen vid Wågen.

– Vissa är kanske rädda att falla i vattnet, men vi har en följebåt på plats som följer med då människor är ute och paddlar. Säkerheten är viktig för oss, säger Nyström.
Kanotpaddlingen var ett uppskattat program och en av dem som vågat sig ut på en tur i kanoten är Hugo Forsström från Ekenäs. Hugo är i parken med sina föräldrar och sin bror Lucas Forsström . Det är första gången som familjen besöker evenemanget.

– Att paddla kanot har varit det roligaste hittills, säger Hugo.
Familjen Forsström planerar att ta del av skattjakten på stranden och sedan vandra runt i Gamla stan och njuta av dagen och evenemanget.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.