Populärt och roligt att odla i den egna lägenheten


Det gäller att pröva sig fram när man odlar i en lägenhet, säger Elina Huhtala, snart färdigutbildad inom trädgårdsbranschen. Basilika, sallad och groddar är exempel på ätbara växter som med fördel kan odlas i lägenhet eller på balkongen. Huhtala ordnade nyligen kurs i cityodling vid Arbis i Åbo.
Många bor smått, men vill trots det gärna odla egna grödor inomhus. Det behöver inte vara komplicerat, men kräver en del tid och omsorg.
– Växter är som människor; alla är olika och behöver olika saker, säger Elina Huhtala, snart färdigutbildad inom trädgårdsbranschen vid Tuorla trädgårdsinstitut.
Det gäller att veta vad man sysslar med då man odlar. Annars riskerar all ansträngning att gå till spillo.
Så gick det nyligen med en av Huhtalas rucolaväxter.
– Vad tror ni hände här? frågar hon och håller upp krukan med den halvvissna plantan.
De flesta av de cirka 12 deltagarna i Arbiskursen, som Huhtala nyligen drog i Åbo, gissar på uttorkning eller övervattning.
Övervattning är rätt svar.
– Man glömmer bort att vattna och sedan vattnar man för mycket så växten drunknar, säger Huhtala.
Lite senare klipper hon bort halva plantan.
– Man ska aldrig vara rädd för att klippa bort för mycket av en växt. På det viset är växter inte som människor, de tar inte illa upp. De är gjorda för att börja växa ännu mera när man klipper dem.
Jag har en bekant som har odlat champinjoner under sängen ända sedan 1990-talet.
Lägenhets- och balkongodlandet följer i stort sett samma regler som vanligt odlande utomhus.
Men maskarna som gör gott för växterna ute på en gräsmatta kan förstås vara förödande i en kruka.
Huhtala radar upp en rad basfaktorer: Ljus, värme, vatten, näring och luft.
De flesta saker människan odlar för att äta behöver mycket ljus.
– Ett undantag är kål och svamp. Jag har en bekant som har odlat champinjoner under sängen ända sedan 1990-talet, och kål gillar skugga.

Basilika. ÅU-foto
Kvällssolen är hetare än morgonsolen och en inglasad balkong med söderläge kan vara dåligt till och med för en tomatplanta.
Där kan man i stället odla till exempel paprika och chili, eller äggplanta och pumpa, tipsar Huhtala.
En evig tvistefråga i odlarkretsar, enligt Huhtala, är hur man ska använda till exempel sand eller stenbollar i krukorna för att undvika att dränka krukväxterna.
– Ska man blanda, sätta i botten eller sätta en klump i mitten? Ingen vet vad som är bäst men alla påstår att de vet. Det gäller bara att testa sig fram.
Flera kursdeltagare undrar hur man får odlingen att vara hållbar i en lägenhet.
Hur får man plantan att leva år efter år?
– Mylla med näring är bra om växten ska vara länge, kanske flera år, i krukan. Men då det gäller till exempel smörgåskrasse fungerar det bättre att spruta på näring i stället eftersom växten är kortlivad.
I övrigt gäller tid och omsorg, samt att våga testa och misslyckas.
Övervintringen på en lägenhetsbalkong kan vara svår. Vattnet i krukan får inte frysa. För att undvika det kan man ha till exempel styrox eller tidningspapper kring krukan.
Den som har tillgång till en källare kan ha växterna där.
Det är viktigt att platsen är skuggig.
– Just nu, när vårljuset kommer, är det som farligast då växterna får för sig att de ska börja blomma. Fukten i krukan avdunstar och de riskerar torka ut, säger Huhtala.
En mer mättande produkt än grönsaker och örter är groddar.
Allt som krävs är en ren burk, en tygduk som vatten kan sippra igenom, och en grund som exempelvis mungbönor, alfalfafrön eller gröna linser.
Huhtala placerar en näve i en glasburk, och konstaterar; om några dagar äter familjen av det här i en vecka.
Hur det går till? De blivande groddarna ligger över natten i vatten. Sedan sköljs det gamla vattnet bort, och därefter ska bönorna sköljas och få färskt vatten ett par gånger om dagen.
Efter ett tag växer resultatet fram.

Mat som växer i köksskåpet. Det fnns flera sorter som kan groddas i burk, bland annat mungbönor och alfalfa.
Några ätbara växter att odla inomhus
Basilika. Kräver inte särskilt mycket ljus eller värme och växer snabbt. Men gillar värme – och trivs ihop med tomat. De växer bra tillsammans.
Smörgåskrasse. Växer också snabbt och kan med fördel odlas i en plastlåda på hushållspapper så att man smidigt kan ta loss en näve blad utan att myllan följer med. Myllan ligger alltså under pappret – och i början, tills krassens rötter växer igenom hushållspappret, gäller det att vattna två gånger om dagen.
Chili. En rolig växt som kan överleva länge. Finns i många sorter, former och styrkor. Trivs i ljus och över tjugo graders värme.
Salvia, rosmarin, timjan, lavendel och dragon är några exempel på lättodlade örter.
Champinjoner. Odlas i låda med lock i mörker i högst 21 graders värme.
Hans köksavfall blev mylla
En lufttät hink med en tappkran samt avskiljande sil som bara släpper igenom vätska, samt bioavfall, är allt som behövs för att skapa egen mylla med bokashimetoden. Nästan, i alla fall, konstaterar Åbobon Kai Alajoki. Han var en av cityodlingskursens deltagare, samt även initiativtagare eftersom han alltid intresserat sig för odling och är planerare vid Arbis i Åbo.
Förutom ovan nämnda grejer krävs det alltså lite bokashiströ, cirka en-två matskedar per liter avfall.
Man sätter avfallet i hinken, blandar med ströet och väntar några veckor. Sedan är det bara att blanda avfallet med lite färdig mylla och så förvandlas alltsammans långsamt till mylla.
– Och det luktar inte alls, säger Alajoki som testat metoden flitigt.
Bokashi är inte samma som vanlig kompostering, som är en förruttnelseprocess. Bokashi är en syrningsprocess, alltså fermentering, som inte kräver syre. Därför ska hinken vara ordentligt stängd.
Vätskan som töms ur tappkranen kan användas som växtnäring.

Fruktskal – med mera – blev mylla. Kai Alajoki är en ivrig odlare som har testat skapa mylla med hjälp av bokashiströ. Förutom det är en hink och det egna bioavfallet i princip det enda som krävs.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.