Många väljer Cygnaeus förskola – servicechefen manar till lugn trots att ansökningarna är fler än platserna

I början av december blev det klart att Cygnaeus förskola i Åbo flyttar från Skolgatan 10 till Gregorius IX väg i Hallis, så att årets hösttermin inleds i Hallis.
Trots viss oro bland svenskspråkiga småbarnsföräldrar i Åbo över flytten ut från centrum visar det sig nu, när anmälningarna till förskolan har gjorts, att fler vill ha sitt barn i Cygnaeus förskola i Hallis än de 34 platser som finns där.
LÄS OCKSÅ
Situationen lever fortfarande
Servicechefen Hanna Karlsson , med ansvar för svenskspråkig småbarnsfostran vid Åbo stad, säger ändå att ingen behöver vara orolig i det här skedet.
– För tillfället har vi 120 barn anmälda till förskolorna för hösten. Men situationen tycks leva fortfarande, och alla har inte ännu anmält sig, även om ansökningstiden har gått ut.
Nu ska ansökningarna och motiveringarna till att familjerna vill ha sin barn i en viss förskola gås igenom.
Tidigare vägde hemadressen tungt, men numera kan föräldrarna önska var de vill att barnet ska börja både förskola och skola, eftersom det bara finns ett svenskt elevupptagningsområde i Åbo.
– Tanken är ju när vi ser över platsfördelningen att det ska bli en möjligast enhetlig lärstig för barnet från förskola till skola. Tillgänglighetsprincipen är viktig när vi fattar beslutet.

Det finns föräldrar som bor på Hirvensalo och som oroar sig över att behöva transportera barn till förskolan i Hallis med buss.
– Hemadressen är inte längre ett kriterium, utan föräldrarna får önska vilken förskola som skulle passa familjen bäst. Bor man på Hirvensalo är kanske Braheskolan ett alternativ, säger Hanna Karlsson.
För tillfället finns det fler platser i Braheskolans förskola än vad det finns sökande, medan antalet platser och sökande till Sirkkala förskola ser ut att gå ganska jämnt ut.
Karlsson betonar dock att alla ansökningar inte ännu har lämnats in.
Helt svensk enhet
I Hallis finns Cygnaeus daghem sedan tidigare och trots att byggnaden i dag har två finska grupper kommer huset i höst att vara en helt svensk enhet, med två svenska förskolegrupper och svenska daghemsgrupper.
Som bäst pågår arbetet med hur stadens hela nätverk av daghem ska se ut i framtiden.
En ännu olöst fråga är om nya Oxvägens daghem ska bli svenskt eller om där ska finnas både svenska och finska daghemsgrupper under samma tak. Det samma gäller nybygget som planeras i den nya stadsdelen Rönnudden.
– Åbo planerar aktivt så kallad samlokaliserad verksamhet, med daghemsgrupper på både svenska och finska under samma tak. Det är viktigt att påpeka att det inte är det samma som tvåspråkig verksamhet, säger Karlsson, som ska bekanta sig med samlokaliserade daghem i Helsingfors och Esbo inom kort.
Inte i vilka fastigheter som helst
Hon säger att det är viktigt, även om staden skulle gå in för samlokaliserade enheter inom småbarnspedagogiken, att de inte placeras i vilken fastighet som helst, utan att planeringen görs med eftertanke.
– Det ska vara en medveten planering med enspråkiga inlärningsmiljöer, även om två språk jobbar sida vid sida under samma tak.
En del föräldrakommentarer har handlat om att det blir brist på svenska platser inom förskola och småbarnspedagogik i centrum av Åbo.
– Port Arthurs daghem på Sofiegatan och Sirkkala ligger rätt centralt. Inte heller Braheskolan ligger speciellt långt borta, säger Hanna Karlsson.
Hon säger också att många familjer är glada över att förskolan från Skolgatan flyttar just till Hallis.
– Många är glada över att ha familjens yngre barn i samma enhet som förskolebarnen. Många familjer uppskattar också att det finns en stor och trygg gård för lek och utevistelse.
Ofta varit tvungna att flytta
De svenska förskolorna har ofta fått flytta runt från adress till adress. När Hanna Karlsson började jobba för Åbo stad 2011 fanns Sirkkala förskola i baracker på skolgården. Efter det har Sirkkala förskola funnits bland annat i Hemmet och på Klockringaregatan, medan Cygnaeus förskola till exempel har funnits i yrkesinstitutets hus på Aningaisgatan.
– Ständiga flyttar är en belastning för familjerna som vill veta var verksamheten ska finnas så att de kan planera. Men det är också en stor belastning för enhetscheferna och personalen i barngrupperna, som har packat ner verksamheten och upp igen då allt ska flyttas under sommarloven.
Därför hoppas hon på mer hållbara lösningar.
– Det blir bra att få Cygnaeus förskola och daghem under samma tak. Det underlättar också för personalen, eftersom verksamheten ska snurra från klockan 06 på morgonen till klockan 18 på eftermiddagen. Större enheter är mindre sårbara.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.