Politiker: Win-win om vi får fler bostäder till centrum och gamla hus renoveras

Som största parti under de senaste decennierna har Samlingspartiet kunnat sätta sin prägel på stadsplaneringen i Åbo.
Partiet har ofta varit pådrivande kraft för generösa byggrätter. Samlingspartiets veteranpolitiker Olli A. Manni säger att det inte är fråga om att kompensera för renoveringskostnader.
Han säger att staden har tagit ett strategiskt beslut om att förtäta stadsbilden. För att bolagen ska vara intresserade av att bygga nytt måste de ges tillräckligt stora byggrätter för att få en vinstmarginal.
– Om vi vill förtäta staden behöver byggherren också en morot i form av tillräckligt stora byggrätter, säger Manni.
Gröna vill också bygga tätt
De gröna är också förespråkare för tätt byggande – om det görs på rätt sätt, säger Saara Ilvessalo , som är partiets gruppordförande i fullmäktige och medlem i stadsstyrelsen.
Även hon lyfter fram att förtätningen av bostadsmassan är huvudargumentet när nya byggrätter beviljas.

Åbo växer och De gröna lyfter fram miljöargument för tätt byggande. Tätare boende möjliggör till exempel bättre kollektivtrafik. Men det finns också ekonomiska argument: det blir billigare för staden att bygga vid redan existerande infrastruktur.
Ilvessalo säger att det för De gröna är viktigt att gamla hus bevaras och skyddas och att nybyggen passar in i omgivningen.
– Det är en win-win situation om fastighetsägaren restaurerar ett gammalt hus och det kommer fler bostäder till centrum.
Men hon tillägger att det finns både bättre och sämre exempel på hur kompletterande byggande har förverkligats.
Vänstern kritiserar brutna överenskommelser
Mirka Muukkonen , som är ordförande för Vänsterförbundets fullmäktigegrupp, anser att det i vissa fall är rimligt att ägaren får någon slags kompensation om ett gammalt trähus skyddas.
– Sedan kan man diskutera hur stor byggmassa det ska handla om och det är viktigt att nybyggen passar in i omgivningen.

Hon säger att Vänsterförbundet inte förespråkar tätt byggande i samma utsträckning som Samlingspartiet och De gröna. Hon är också kritisk till hur tidigare överenskommelser rivs upp genom lättvindiga undantagslov.
– Det kan inte vara så att man beviljar byggrätt mot villkoret att ett gammalt hus restaureras och sedan söker undantagslov för att ändå riva den gamla byggnaden.
Hon nämner som exempel det aktuella fallet där fastighetsinvesteraren Heikki Vaiste endast två år efter att den nya detaljplanen för Pukkilas gamla fabriksområde norr om järnvägen godkändes vill riva den gamla fabriksbyggnaden som är skyddad i detaljplanen och bygga nya höghus istället.

Samma sak har skett i det nya bostadsområdet Hertigshörnet (Herttuankulma) nära Åbo hamn där byggföretaget Lehto Group vill riva upp beslutet att skydda Rettigs tobaksfabriks gamla lager.
– Vi måste vara väldigt noggranna att det inte går så på Kaskisgatan 3 att när ägaren fått bygglov för nybygget försöker undgå sin skyldighet att restaurera de gamla husen, säger Muukkonen.
SDP och Sannfinländarna bedömer från fall till fall
Taru Pätäri , ordförande för Socialdemokraternas fullmäktigegrupp, säger att det är viktigt att noggrant undersöka hur nybyggen påverkar omgivningen. Hon betonar att det viktiga är att gamla hus överhuvudtaget bevaras och restaureras.

Sannfinländarnas gruppordförande Juha Anttila är inne på samma linje som Pätäri: att man från fall till fall måste bedöma om det är lämpligt att tillåta nybyggen eller inte.
– Vissa förslag har vi varit för och vissa har vi motsatt oss och de har inte heller genomförts.
Sannfinländarna gjorde ett rekordbra kommunalval och har nu nio ledamöter i fullmäktige. Det har gett partiet en plats i stadsmiljönämnden, som är huvudarena för den politiska styrningen av stadsplaneringen.
Vill bevara gamla hus
I ÅU:s rundringning framkommer det att de flesta politiker värnar om att bevara de gamla hus som finns kvar i Åbo centrum. Men frågan är hur partierna agerar när enskilda beslut ska fattas.
En aktuell planeringsfråga i Åbo just nu är framtiden för trähusen på österbladska tomten vid Slottsgatan, mittemot huvudbiblioteket.
Samlingspartiets Olli A. Manni, medlem i stadsmiljönämnden, påpekar att det inte kan vara ett självändamål att bevara de gamla husen oberoende av vilket skick de är i.
– Tidigare planerades den nya biblioteksbyggnaden till tomten och så skulle alla hus ha rivits.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.