Politiker på Kimitoön manar till lugn: Bara anbud – inte beslut om försäljning


Kimitoöns flagga.
Beslutet att begära in anbud på Kimitoöns äldreboenden Almahemmet och Hannahemmet är bara ett beslut om att begära in anbud. Inget mer.
-Det finns inget beslut på att sälja, påminner Ghita Edmark (SFP).
Edmark sitter med i den politiskt tillsatta arbetsgrupp som fått i uppgift att fundera ut hur Kimitoöns äldreomsorg i framtiden ska se ut.
På frågan varför arbetsgruppen kommit till den slutsatsen att det nu är läge att vända sig till de privata vårdföretagen för konkreta besked, är att man är oroade för framtiden och vad vårdreformen eventuellt för med sig.
Arbetsgruppen har den uppfattningen att underhållet av både Almahemmet och Hannahemmet är så eftersatt att det skulle behövas cirka 6 miljoner euro totalt för att få fastigheterna i ett sådant skick att det kommande landskapet på lång sikt skulle vara intresserat av att hyra fastigheterna.
Därför lönar det sig att nu ta reda på vad en försäljning skulle innebära.
Silverbacken, som är kommunens äldreboende i Västanfjärd, ingår inte anbudsförfrågan och enligt Edmark har Silverbacken inte alls diskuterats i arbetsgruppen.
-Den fungerar bra och är i gott skick, anser Edmark som tror att det framtida landskapet kan vara intresserat av att hyra Silverbacken.
En lista med olika kriterier som måste uppfyllas, kommer att ingå i anbudsförfrågan.
Huruvida kommunen kommer att ställa krav på hur de som i dag jobbar för Kimitoöns äldreomsorg beaktas om verksamheten med personal och klienter övergår i ett privat vårdföretags regi, kan Edmark inte svara på.
-Men det finns nog ingen brist på jobb inom vårdsektorn, säger Edmark. Tvärtom. Jag har hemskt svårt att tro att någon skulle bli utan jobb.
I arbetsgruppen ingår förutom Edmark Wilhelm Liljeqvist (SFP), Niklas Guseff (SFP), Veijo Lücke (FS), Ann-Marie Kulla (SDP), Tomy Wass (VF), Eija Lang (Gröna), Kalevi Kallonen (C) och kommundirektör Anneli Pahta. På ett par möten har också äldrerådets ordförande Johan-Gustav Knuts deltagit.
Ingen från Kimitoöns omsorg har deltagit i arbetsgruppen.
-Nej det har inte diskuterats överhuvudtaget, säger Edmark men påpekar att den omfattande rapport som Kimitoöns omsorg publicerade i fjol höstas, har legat som grund för arbetsgruppens jobb.
LÄS OCKSÅ: Kimitoöns äldreomsorg i chock: Politiker vill ha in anbud på både Almahemmet och Hannahemmet
Populismen sprider sig även bland politikerna på Kimitoön. Det syns i uttryck, såsom ”bara på Kimitoön”, ”inte på någon annan ort i Finland”, ”vi måste vara effektiva och konkurrenskraftiga”, ”vi måste sköta detta i hemlighet och inte yppa hela vår strategi”, ”öppenhet försvårar vårt underhandlingsläge”. Man har glömt bort att åldringsvården sköts ännu av kommunen, där offentlighet och fakta borde utgöra grunden för beslutandet. Nå, om 3 år är det kommunval igen.
Var i vida världen har Edmark tagit uppgiften att det behövs 6 miljoner euro för att få Almahemmet och Hannahemmet i skick? Om arbetsgruppen baserat sina beslut på sådana uppgifter är det verkligen sorgligt. Absolut inte baserat på fakta.