Förflytta dig till innehållet

Politiker om skandalen kring Logomobron: Vi är alla väldigt förundrade

Emma Strömberg/SPT
Emma Strömberg/SPT

Logomobron juni 2020. Foto: Emma Strömberg/SPT


Logomobron skulle bli en arkitektonisk stolthet i Åbo, men står som ett tragiskt monument över en bristfällig förvaltning vid Åbo stad och är allt annat än något att vara stolt över.

På grund av bristfällig planering har projektet kantats av överraskningar som inneburit kostnadsökningar i miljonklass.
Senast i måndags godkände Åbo stadsstyrelse en budget på 19,5 miljoner euro för Logomobron. Det är nästan tre gånger mer än den summa som politikerna ursprungligen gav grönt ljus för.
— Vi var alla väldigt förundrade över hur budgeten kunde stiga så här mycket igen. Men det fanns inga andra val i den här sorgliga situationen, kommenterar stadsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus (Saml) måndagens beslut.
Åbo stadsfullmäktige ska ännu godkänna den nya budgeten på mötet nästa måndag. Målet är att brobygget ska hålla under 19,5 miljoner men budgeten har en miljon extra för ytterligare kostnadsökningar.
Kattelus konstaterar att efter att stadsfullmäktige en gång beslutat om bygget och det inletts kan man inte längre göra så mycket.

Bygget inleddes med halvfärdig planering

Den största orsaken till de skenande kostnaderna har varit att byggarbetet inleddes utan en färdig, teknisk planering av det komplicerade bygget. Justeringar och korrigeringar har kommit efterhand åtföljt av miljontillägg som beslutsfattarna tvingats godkänna för att inte bron ska bli stående halvfärdig.
Det senaste bakslaget kom tidigare i våras då den utomstående granskaren A-insinöörit som Åbo stad anlitat ansåg att konstruktionen bör stärkas.
Byggentreprenören YIT satte stopp för bygget för att förhandla om nya villkor med Åbo stad.
— Förhandlingarna gällde kostnaderna och tidtabellen, säger stadsbyggnadschef Kimmo Suonpää.
Dessutom gick de igenom planeringen i sin helhet för att säkerställa att inga fler överraskningar dyker upp.
På frågan om hur det kan komma sig att det i ett så här sent skede av bygget ännu kan komma fram nya brister i planeringen svarar Suonpää att den utomstående granskaren har granskat ritningen från början men att på grund av den komplicerade konstruktionen har korrigeringar kommit alltefter.
— Logomobron är en exceptionell brokonstruktion. Det finns ingen liknande bro i världen. Det är en väldigt komplicerad och utmanade konstruktion, säger Suonpää.

Logomobron juni 2020. Foto: Emma Strömberg/SPT


Bron valdes i en arkitekttävling 2016 och går från centrumsidan av Åbo över järnvägen till evenemangscentret Logomo. Bron är konstruerad så att brospannet där man går kröker sig och hänger från bropelare i stål.
Staden förhandlar med bolaget som stått för planeringen av bygget om skadestånd för de kostnader som den bristfälliga planeringen orsakat. Det var VR Track som ursprungligen gjorde planeringen, men på grund av bolagsuppköp är det svenska bolaget Sweco nu den andra förhandlande parten.

Skulle ha varit klar 2018

Det är inte bara budgeten som har spruckit upprepade gånger. Också tidtabellen har förlängts flera gånger. Ursprungligen skulle bron vara klar 2018 men enligt den tidtabell som Åbo stad och byggentreprenören nu förhandlat om blir bron klar senast i april 2021.
Politikerna i Åbo hoppas att Logomobron blir det sista bygget vars budget sväller över alla bredder. Statsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus säger att man har gjort allt för att likadana katastrofprojekt inte ska ske igen.
Logomobron är inte det enda projektet vars budget har skenat i väg. Bergbanan upp till Kakolabacken och renoveringen av Åbo stadsteater är andra projekt vars slutnota blivit mycket dyrare.
Förut ansvarade Fastighetsaffärsverket för stadens byggprojekt, men efter missarna med de problemkantade projekten har affärsverket ersatts med Stadsmiljösektorn. Kattelus säger att en instans nu ansvarar för en större helhet, vilket åtgärdat problemet med den gamla förvaltningsstrukturen där ansvarsfördelningen var oklar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter