Förflytta dig till innehållet

Politiker i chock över barnskyddskrisen i Pargas

De medlemmar i social- och hälsovårdsnämnden som ÅU har talat med är bestörta över de missförhållanden som råder inom barnskyddet i Pargas.
Regionförvaltningsverket (RFV) har i skarpa ordalag kritiserat verksamheten och skriver i en rapport bland annat om ett arbete som går från kris till kris och som inte alltid följer lagstiftningen.(ÅU 14.3).
För nämndmedlemmarna har det ändå inte varit någon enkel sak att sätta sig in i. Problemen är mångfacetterade och svåra att greppa. Det cirkulerar rykten om sakernas tillstånd och olika källor lämnar motstridiga uppgifter, säger Kaj-Johan Karlsson (SFP).

Kaj-Johan Karlsson. ÅU-foto


En sak är i alla fall klar för honom: så här kan det inte fortsätta. Det handlar om barnens bästa och då borde de vuxnas meningsskiljaktigheter inte påverka arbetet, säger han.
– Det är mycket bekymmersamt och skrämmande. Det tycks finnas ett strukturproblem i organisationen och alla i nämnden är rörande eniga om det måste ske en förändring.
Karlsson tycker det är bra att RFV har tagit tag i saken, men samtidigt hade han hoppats att verket kommit med konkreta förslag på vad som borde göras för att ta barnskyddet ur den kris det nu befinner sig i. Att bara peka på felen är inte till så stor hjälp, säger han.
För nämndmedlemmarna är det inte alldeles lätt att sätta fingret på den sjuka punkten.
– Frågar man ledningen så får man nog förklaringar. Men jag vill inte höra förklaringar, jag vill se korrigeringar.
Har du förtroende för social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist?
– Jag är lite kluven i frågan. Men jag är mycket kritisk till hur hela ledningen skött det här. Läget är inte bra, men samtidigt är vi verkligen illa ute om förtroendet mellan nämnden och den högsta tjänstemannen brister. I det här skedet är det vår uppgift att stöda och hjälpa tjänstemännen att få ordning på det här.
– Samtidigt måste det få högsta prioritet att vi lyckas hålla kvar dem som jobbar på verkstadsgolvet – den personalen är guld värd.
Hanna Järvinen (Saml) säger att regionförvaltningsverkets senaste rapport har varit sorglig läsning.
– Det är barnen i Pargas som lider mest av situationen, säger Järvinen.

Hanna Järvinen.


I likhet med Karlsson säger sig Järvinen inte heller ha någon patentlösning på hur krisen inom barnskyddet ska lösas. Det finns inte endast en eller två orsaker till att läget har eskalerat och att peka finger på någon enskild person eller händelse hjälper inte, säger hon.
Pargas är inte unikt med att ha svårigheter att hitta behörig personal och många kommuner runtom i landet tampas med liknande problem: barnskyddsanmälningar som skjuter i höjden, personalbrist och ökande illamående i familjerna.
För Pargas del finns det också brister i ledningen som inte alltid varit kapabel att ge det stöd åt sin personal som den skulle ha behövt, säger Järvinen.
Med självkritiska ögon ser hon att saker och ting kunde ha skötts annorlunda.
– Här finns orsak för flera parter att se sig själva i spegeln, med början från stadsdirektören, social- och hälsovårdsdirektören, personalchefen till nämnden och media.
Har du förtroende för social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist?
– Jag kan inte svara vare sig ja eller nej på den frågan. Men i en krissituation måste en chef kunna prata med sin personal om innehållet i arbetet och stöda de anställda – den egenskapen har hon inte.

Mika Wallin.


Nämndens vice ordförande Mika Wallin (De gröna) bedömer också situationen vara allvarlig. Han tycker ändå att det inte leder någon vart att älta gamla saker. Nu går tjänstemännens tid åt att skriva rapporter och svara på regionförvaltningsverket kritik, säger Wallin.
– Nu borde man ta time-out och ge tjänstemännen tid och arbetsro att koncentrera sig på det viktigaste, nämligen barnskyddsarbetet. Också pressens skriverier stressar personalen och för inte saken framåt.
Wallin efterlyser mera utbildning av de anställda och bättre uppföljning av deras arbetstider. Nämndens uppgift är att stöda alla som jobbar inom familjeenheten, både enskilda social- och familjearbetare, men också deras förmän och de ledande tjänstemännen.
Har du förtroende för social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist?
– Ja, jag har förtroende för henne. Hon vet inte allt, men kan säkert delegera sådant hon inte kan. Jag tror hon fixar det här.
För två år sedan sade fyra socialarbetare upp sig. I ett brev till social- och hälsovårdsnämnden samt stadens ledning pekade de på allvarliga brister inom organisationen och ledarskapet. Då gjordes det upp strategier och listor på missförhållanden som skulle åtgärdas, men tydligen har ingenting hänt, säger Socialdemokraternas Mikaela Luoma.
Hon är upprörd över att situationen inom barnskyddet har fått gå så här långt och känner sig vilseledd av tjänstemannaledningen.
– Man har låtit förstå att allting är okej, men så droppar det in nya uppgifter och folk säger upp sig. Det känns som om man inte har varit ärlig och jag tycker att den största problemet just nu finns i ledningen.
Anja Kuusisto

Mikaela Luoma.


Har du förtroende för social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist?
– Inte för tillfället, tyvärr. Saker göms undan och ingenting har gjorts fast problemen har påtalats. Det gäller inte bara Sundqvist utan hela ledningen som inte har tagit itu med problemen. Eller är det så att man utgår från att det inte finns problem, så gör man inget?
Stadsdirektör Patrik Nygrén har inte varit anträffbar för en kommentar.
LÄS OCKSÅ: Bakläxa för barnskyddet i Pargas
Pargas barnskydd går från kris till kris
Sundqvist om krisen inom barnskyddet: Kritiken är missvisande
  Mamma: Pargas måste ta sitt ansvar i barnskyddskrisen
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter