Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Politiker höll valborgstal — Li Andersson föreslog värdesedel till alla finländare

Uppdaterad klockan 18.48 med utdrag ur fler politikers talPartiledare och fackliga organisationer har använt webbplatser och sociala medier för att få ut sitt budskap under valborg.
Flera inslag hade en festlig inramning med musik, ballonger och lediga samtal utöver talen.
Sanna Marin Foto: StatsrådetStatsrådet

Foto: Statsrådet


Statsminister Sanna Marin (SDP) framförde en hälsning där hon påminde om att det är mänskligt att känna oro över den nuvarande krisen, samtidigt som vi har mycket att vara tacksamma för.
— Krisen har lyft fram finländarnas vilja att hjälpa och förmåga att samarbeta i svåra stunder. Det är viktigt att blicka framåt. Vårt mål att bygga ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle har inte ändrats, sade Marin.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) tackade finländarna för att de orkar kämpa.
— När vi orkar ännu över valborg så är vi en god bit på vägen. Vi kommer att minnas den här valborg som året då vi firade i liten skara tillsammans med våra närstående eller virtuellt tillsammans med släktingar. Våren är alltid värd att firas.

Anna-Maja Henriksson. Foto: SPT


Finansminister Katri Kulmuni (C) betonade också kampen mot coronapandemin som en förenande faktor. Hon lyfte fram vilka steg Finland bör ta för att klara sig ”i den nya världen” efter pandemin.
— Vi ska inte förvänta oss storslagna bjudningar under de närmaste åren. Vi behöver anpassa oss till våra knappa resurser. Finländarna kommer att behöva pruta på sina förväntningar.
Enligt Kulmuni inser vi nu vikten av att grundläggande samhällsstrukturer som inhemsk livsmedelsproduktion och beredskap fungerar.
—  Krisen för också med sig nya lösningar. En del av dessa, som exempelvis distansarbete, har kommit för att stanna. Vi övergår till en värld där plats och tid inte spelar samma roll som hittills.

Katri Kulmuni. FOTO: Henri Forss

Undervisningsminister förslog värdesedel

Medan Kulmuni betonade svångremmen föreslog andra ministrar satsningar.
Undervisningsminister Li Andersson (VF) föreslog en värdesedel på exempelvis 100 euro till alla finländare. Den skulle användas som en energiinjektion för kultur- och servicesektorn.
— På det sättet skulle alla finländare kunna bidra till att servicebranschen snabbare återhämtar sig i det skedet som vi ytterligare kan lätta på begränsningarna.

Li Andersson. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Enligt Andersson utvecklas stödet till företagen just nu för att bättre motsvara behoven hos de företag som lider av coronakrisen. Företag med stora utbetalningar eller kopplingar till skatteparadis ska inte få del av subventionerna.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) på den gröna riksdagsgruppens sommarmöte i Tavastehus. Foto: Jenny Jägerhorn-Tabermann.


Även inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) talade om vikten av att stöden styrs rätt.
Ohisalo efterlyste också en uppdatering av socialskyddssystemet.
— Vår lösning är en basinkomst som automatiskt betalas till alla. Då skulle stödsystemet inte belastas vid en kris. Arbetslöshetsskydd för företagare är ett steg i den här riktningen.

Orpo glad över mer tid med familjen

Också oppositionspartierna efterlyste förnyelser, om än inte alltid desamma som regeringspartierna.
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo nämnde det förändrade arbetslivet, social- och hälsovårdsreformen samt beskattningssystemet.

Petteri Orpo


— Krisen för med sig både utmaningar och möjligheter, som exempelvis digitaliseringen. Finlands teknologiska kompetens är i världsklass. Om vi förvaltar vår konkurrensfördel väl kan vi nå stora, till och med överraskande framgångar, sade Orpo.

Finska riksdagsvalet 2019


Sari Essayah, Kristdemokraternas ordförande, betonade vikten av att ta hand om företagarna och trygga sysselsättningen. Hon gav en känga åt regeringen för felprioritering under krisen.
— Regeringen håller kvar favoritprojekt som ett könsneutralt personsignum, som medför kostnader i miljardklassen, i stället för att återuppliva ekonomin, förbättra sysselsättningen ytterligare och anpassa de offentliga finanserna, sade Essayah.
Linnea de la Chapelle/SPT

Jussi Halla-aho. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Jussi Halla-aho, Sannfinländarnas ordförande, lyfte fram exportens svårigheter och dess effekter på bland annat servicebranschen.
—  Det är sekundärt när restaurangerna öppnar om kunderna inte återvänder. Visst kommer vi att klara oss, men till vilket pris? Vad betyder det att vi överlever?
Halla-aho ansåg att regeringen gjort många misstag. Han sågade också globaliseringen.
— Billig arbetskraft i utlandet drabbat sysselsättningen i vårt land, vilket i sin tur belastar sjukvården och orsakar kostnader. Inte heller den billiga arbetskraft som kommer hit förmår försörja sig själv utan lyfter våra stöd, sade Halla-aho.
Hjallis Harkimos parti Rörelse Nu höll inget förstamajtal.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter