Förflytta dig till innehållet

Polisutbildningen blir mer rättvis – nu kan man söka oftare till den svenskspråkiga utbildningen

Arkiv/Ari Sundberg
Illustrationsbild.
Fram tills nu har man kunnat söka till den svenskspråkiga utbildningen endast vartannat år under en ansökningsperiod.

Polisyrkeshögskolan utvidgar ansökningsperioden för den svenskspråkiga utbildningen i Tammerfors. Det uppger överkommissarie Kjell Nylund som är ansvarig för den svenskspråkiga utbildningen.

Fram tills nu har man kunnat söka till den svenskspråkiga utbildningen endast vartannat år under en ansökningsperiod.

— Men inför nästa utbildning som börjar i januari 2023 kan man nu söka två gånger, säger Nylund.

Den ena ansökningsperioden är redan i gång och avslutas den 13 januari. Men en ny ansökningsperiod börjar redan i maj.

Rättvisare system

Nylund säger att det här är mer rättvist med tanke på att man i princip kan söka till den finskspråkiga utbildningen året runt.

— Om man på grund av till exempel sjukdom missar ansökningen behöver man inte vara orolig eftersom det går ett tåg till, säger Nylund.

Om ansökningen inte hade ändrats skulle det också till exempel innebära att de som skriver studenten i vår inte kan ansöka till utbildningen som börjar 2023.

— Det här är helt enkelt ett sätt att inte bli åsidosatt i ungdomarnas framtidsplaner. Om ansökningstiden inte passar är det lätt att välja en annan utbildning.

Lika många platser

Nylund säger att antalet platser på den svenskspråkiga utbildningen fortfarande är detsamma, 24.

— Målsättningen är att fylla alla platser, men det gör vi väldigt sällan. I allmänhet brukar 150–200 personer ansöka, och av dem brukar 16–22 bli antagna.

Nylund säger att medelåldern på en polisstuderande brukar vara 23–25.

Sedan 2015 har drygt 60 poliser blivit klara från den svenskspråkiga utbildningen. Av dem är endast en arbetslös, enligt Nylund.

Polisyrkeshögskolan brukar satsa på att ta in sammanlagt 400 nya studenter årligen, men oftast når man inte upp till målsättningen.

Första gången fler kvinnor

Den senaste svenskspråkiga utbildningen började i augusti. Enligt Nylund är det första gången i Finlands historia som antalet antagna kvinnor överskred männens antal.

— Nu kan vi äntligen mäta oss med Sverige och Norge, även om det endast gäller de svenskspråkiga i Finland, säger Nylund.

Sofie Fogde/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter