Polisstyrelsen oroas över ungas ökade droganvändning – ger tips och råd till föräldrar
Polisen slår larm om ökad narkotikabrottslighet i Finland. Mest oro väcker barn och ungas ökade användning av droger.
– Mot bakgrund av statistiken har narkotikamissbruket ökat i alla åldersgrupper, även bland barn och ungdomar. I fjol ökade användningen av droger särskilt bland unga flickor, säger överkommissarie Kari Siivo på Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.
Enligt en enkät som Institutet för hälsa och välfärd lät göra 2018 är cannabis den vanligaste drogen i Finland. Institutets undersökning bekräftade att 24 procent av finländarna i åldern 15-69 år någon gång hade provat cannabis.
Experimenterandet med droger förekommer i högst grad bland unga vuxna i åldern 25-34 år. Inom den åldersgruppen svarade 44 procent att de hade provat cannabis.
Hellre förebyggande åtgärder
En annan studie från institutet visar att rikligt bruk av cannabis ökar benägenheten för att utveckla ångest- och depressionsstörningar. Speciellt skadlig blir cannabisanvändningen om den sker i unga år.
– Under puberteten utvecklas hjärnan intensivt mot en vuxen persons prestationsförmåga och därför är den speciellt mottaglig för störningsfaktorer som till exempel droger. Långvarig cannabisanvändning försämrar observationsförmågan och minnet och ökar risken för olyckor, säger Siivo.
Dessutom kan riklig cannabisanvändning ha långtgående följder.
– Rikligt bruk av cannabis i unga år fördubblar risken för att insjukna i psykos och har även ett samband med svagare skolframgång och hot om att bli utslagen, säger Siivo.
Varningstecken
Den ungas vänkrets förändras totalt.
Den unga tappar intresset för saker som tidigare känts viktiga.
Den unga använder många sådana webbapplikationer som är främmande för föräldrarna.
Obestämda föremål hittas bland den ungas saker, exempelvis en bong (vattenpipa).
Den unga blir fast för brott, exempelvis snatteri.
Den unga försöker hemlighålla eller dölja saker och blir irriterad då man ställer frågor om vad hen sysslar med eller går igenom hens saker.
Källa: Polisstyrelsen
Enligt Kari Siivo har polisen i allt högre grad börjat rikta sin verksamhet mot förebyggande åtgärder i stället för att bötfälla personer som gör sig skyldiga till narkotikabrottslighet.
– Till åtgärderna hör bland annat att prata med den som första gången blivit fast för straffbart bruk, en förhandling som åklagaren ordnar och effektivare diskussioner om vårdhänvisning av missbrukare. Polisstyrelsen har utfärdat anvisningar om dessa till polisenheterna.
Vad händer om ditt barn åker fast för att ha använt droger?
En sådan här situation väcker ofta starka känslor hos föräldrar.
Innan du tar upp saken till diskussion ska du försäkra dig om att du har lugnat ner dig och kan prata sakligt med den unga personen. Det hjälper inte att skrika.
Om dialogen har brutits av en eller annan anledning lönar det sig att först försöka skapa en bra dialog. Kom också ihåg att lyssna på den unga. Försök förstå även om du inte godkänner användningen av droger.
Då det gäller drogmissbruk är det typiskt i fråga om alla droger att missbrukaren inte känner igen sitt eget problem och vill förneka det. Sök hjälp.
Ditt barn kan verka främmande då hen är påverkad av droger, men kom ihåg att det är ditt barn och visa att du trots allt älskar hen och är orolig för hen.
Källa: Polisstyrelsen
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.