Polisstyrelsen klar med utredning om klimatdemonstrationens händelser – ”Polisens användning av maktmedel måste bedömas som en helhet”

Polisstyrelsen har på torsdagen överlämnat en utredning till Inrikesministeriet om händelserna i lördags, då polisen tog till maktmedel för att skingra klimatdemonstranter i Helsingfors.
Polisstyrelsen anser att Helsingforspolisens agerande måste bedömas som en helhet. Demonstrationen kan inte jämföras med tidigare demonstrationer, eftersom omständigheterna alltid är olika.
Demonstrationen i fråga var en klimatdemonstration som arrangerades av Elokapina, en finsk gren av det internationella systemkritiska nätverket Extinction Rebellion.
Demonstranterna avvek från den plan som på förhand hade lämnats in till polisen, och blockerade Kajsaniemigatan i Helsingfors genom att sätta sig där. Slutligen tog polisen till gassprej för att skingra demonstranterna.
Frågan har väckt kraftig samhällsdebatt, och nödvändigheten av polisens maktutövning har blivit ifrågasatt. För tillfället utreds ärendet även av Riksåklagaren och av riksdagens justitieombudsmans kansli, och därmed vill Polisstyrelsen inte ta ytterligare ställning förrän händelsernas laglighet utretts förrän deras utredningar om händelsernas laglighet är klara.
Polisen strävar efter att undvika maktmedel
Polisstyrelsen konstaterar i sin utredning att det hör till polisverksamhetens grunder att undvika maktutövning.
Ett behov att ta till maktmedel kan ändå uppstå om personen i fråga vägrar att lyda polisens uppmaningar. I de fall då maktmedel används strävar polisen i första hand efter att skapa så lite skada som möjligt för såväl den berörda personen som omgivningen.
— Bedömningen av vilka maktmedel som är nödvändiga påverkas alltid av en helhetsbedömning av situationen. Exempelvis kan maktmedel användas i situationer då lindrigare metoder, såsom råd och uppmaningar, visar sig vara ineffektiva. Då används det maktmedel som är lindrigast, men som ändå är tillräckligt effektivt för att nå tjänsteuppdragets mål, säger Sanna Heikinheimo, polisdirektör vid Polisstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Polisstyrelsen utredning har gjorts på begäran av Inrikesministeriet. För att sammanställa utredningen har Polisstyrelsen begärt ett utlåtande av Helsingforspolisen, poliskåren som gassprej mot demonstranterna.
Vägra lyda uppmaningar. Om jag har förstått rätt, så gäller råd, uppmaning å sen befallning. Därefter agerar säkert polisen på möjligaste lindrigt sätt.