Poliser har blivit hotade med coronaviruset – ”Risken att smittas är ett orosmoment”

För polisen innebär coronaepidemin en alldeles ny utmaning. Arbetet innebär ofta att poliserna kommer i närkontakt med sina ”kunder” i samband med utryckningar, gripanden eller i häktet.
Trots att man är noga med handhygienen, säkerhetsavstånden och alltid använder munskydd är oron för att smittas av coronaviruset ständigt närvarande och det går inte undvika situationer med hög smittrisk, säger överkommissarie Stephan Sundqvist.
– Risken att smittas är ytterligare ett orosmoment och en stressfaktor. Det går aldrig att skydda sig till 100 procent och den senaste tiden har vi haft poliser som har blivit sjuka efter att smittats i jobbet eller försatts i karantän efter att ha exponerats.

Polisen har också hotats av personer som har sagt sig bära på viruset. Antingen genom att spotta eller hosta mot poliserna eller genom verbala hot.
– Som tur är händer det ganska sällan, men i enstaka allvarliga fall har vi inlett en förundersökning om olaga hot eller våldsamt motstånd mot tjänsteman. Om personen misstänks för andra brott kan det räcka med att de ställs till svars för dem och vi ser inte så allvarligt på hotelserna.
Det ordnas tyvärr fester varje veckoslut och ibland också mitt i veckan där det festas och sups i för stora grupper.
Under coronan har Polisens arbetsbild också förändrats. När krogarna är stängda har antalet hemutryckningar ökat.
– Behovet att supa har inte minskat. I stället för att göra det på krogen gör man det hemma och då kan det bli problem, säger Sundqvist.
Det förekommer också fester där det under rådande omständigheter samlas alldeles för många människor. De nuvarande restriktionerna tillåter endast sex personer att vara tillsammans på ett och samma ställe.
– Det ordnas tyvärr fester varje veckoslut och ibland också mitt i veckan där det festas och sups i för stora grupper.
Polisen kan ha kallats till platsen av grannar som har reagerat på oljud eller hög musik. Oftast räcker det att tala festdeltagarna till rätta och be dem lugna ner sig eller avlägsna sig från platsen. Det är först om det har skett några direkta olagligheter i form av våldshandlingar eller hemfridsbrott som det kan bli frågan om någon form av juridiskt efterspel.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.