Förflytta dig till innehållet

Polisen varnar bilister: I höstdunklet rör sig både älg och hjort

Ari Ahtiainen/Trafikskyddet
Älg springer ut framför bil
Älg springer ut framför bilAri Ahtiainen/Trafikskyddet

Älg- och hjortkrockar är vanligast under hösten. Foto: Ari Ahtiainen/ Trafikskyddet

Med hösten kommer morgon- och kvällsdunklet.

Och det är just under höstens mörkare bilresor till och från jobbet som älg- och hjortolyckor oftast förekommer i Finland. Därför vill polisen påminna om den ökade risken för djurkrockar som hösten medför.

– De flesta djurolyckorna sker vid halvljus, det vill säga antingen morgon eller kvällen, säger överkommissarie Stephan Sundqvist.

Flest olyckor sker det klockan 7-8 och 17-18, men både mitt på dagen och senare på kvällen gäller det att se upp. Utöver både kvällsmörker samt direkt solljus ökar omkörningar på älgområden och regnigt väderrisken för en krock med älg eller hjort.

Kör inte för fort

Det lönar sig att starta i god tid till jobbet, så man inte behöver gasa på utan kan istället sakta in och reagera ifall ett djur hoppar ut på vägen.

Sundqvist säger att det lönar sig att hålla sig till eller under hastighetsbegränsningarna, för exempelvis är kraftskillnaden mellan 80 kilometer och 100 kilometer i timmen avsevärt större då man kolliderar med något.

Krockar sker också utanför varningsområden

Under åren 2015-2019 har 14 personer förolyckats i älgolyckor i Finland. Endast fyra av olyckorna skedde inom älgvarningsområden, så det gäller att se upp i trafiken nästan oberoende var man kör.

– Man är definitivt inte trygg utanför älgvarningsområdena. Det är egentligen bara motorvägar som har älgstängsel, nästan allt annanstans är det fritt fram för djur, säger Sundqvist.

Vanligt i hela Egentliga Finland

Årligen sker ungefär 2000 älgkrockar i Finland. I Egentliga Finland sker ett par hundra älgkrockar i året, och ännu flera hjort- och rådjurskrockar. De flesta älgkrockar sker i september, medan hjort- och rådjurskrockar är vanliga i oktober-november.

Sundqvist säger att krockar med djur sker i hela Egentliga Finland, men speciellt inlands mot Loimaahållet är de vanligare. En bit österut är det stamväg 52 som det ofta sker olyckor på. I skärgården sker det del olyckor i Pargas och Nagu, och också ända ut i Korpo rör det sig älg och hjort vid vägarna.

Djurstammarnas storlek inverkar på antalet olyckor, och speciellt hjortkrockar har blivit vanligare i och med att stammen ökat avsevärt de senaste årtiondena.

Vad göra om man krockar med älg eller hjort?

Det hjälper inte alltid att vara på alerten: de allt vanligare hjortarna kan dyka upp framför vem som helst, och även den duktigaste bilisten hinner inte alltid reagera. Så vad bör man då göra ifall man kolliderar med ett djur?

– Ring 112. De skadade djuren är i princip på polisens ansvar, och vi samarbetar med viltvårdsverket, som söker upp skadade djur som försvunnit in i skogen, säger Sundqvist.

Sundqvist säger att det inte finns någon lag på att man bör ringa 112 om djuret dött av kollisionen, men att det är en bra tumregel att kontakta nödcentralen i vilket fall som helst. Nödcentralen kan bedöma läget och ge vidare anvisningar för bilisten beroende på situationen.

Krockar man med en älg finns det alltid goda skäl att ringa. En älg är ett mycket större djur än en hjort, och avsevärda skador uppstår oftast på antingen älgen, bilen, bilisten eller alla tre.

Om personskador uppstår ska man alltid ringa 112, och en skadad älg bör spåras upp och avlivas.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter