Polisen utreder knockoutdroppar på Åbokrogar

Polisen i Åbo tog i oktober emot två anmälningar från två olika personer, en kvinna och en man, som misstänker att de blivit utsatta för så kallade knockoutdroppar i sina drinkar. Fallen inträffade på olika krogar i centrum.
Åbo Akademis studentkår slog förra veckan larm om att det under de senaste veckorna har skett flera gånger att studerande misstänks ha blivit drogade på krogar i centrum Åbo.
Några andra fall än de två i oktober har ändå inte kommit till polisens kännedom, uppger kriminalöverkommissarie Jari Riiali vid Sydvästra Finlands polisinrättning.
Två fall under samma månad kan vara ett sammanträffande
På vilka krogar de två offren har befunnit sig vill polisen inte uppge men säger att misstankarna i båda fallen har riktats mot andra kunder på krogen.
I båda fallen har personerna upplevt att de plötsligt och mycket snabbt har känt sig drogade och för en tid varit oförmögna att agera.
Några allvarligare konsekvenser har tillstånden inte fått.
— Vi får in misstankar om knockoutdroppar varje år men tills vidare har det handlat om enstaka fall. Att vi nu fått in rapporter om två fall under samma månad kan vara bara ett sammanträffande, säger Riiali.
Övervakningsvideor kan granskas
När det uppstår misstankar om att någon blivit ofrivilligt drogad på krog kan polisen till exempel genom att undersöka material från krogens övervakningskameror försöka reda ut vad som hänt.
Så har man också gått till väga i det ena fallet som rapporterades till polisen i oktober, men utan resultat. Har man blivit utsatt för knockoutdroppar av något slag är det också möjligt att det finns rester av drogen eller läkemedlet i blodet eller urinen. Det här kan undersökas genom laboratorieprov.
Utredning pågår
Polisen har inte med säkerhet kunnat fastställa om offren på Åbokrogarna drogades, hur det i så fall gick till och vem som är skyldig. Den ena utredningen pågår ännu och den andra har lagts ner.
— Vi tar alla misstankar på allvar och hoppas att alla som misstänker att de blivit offer för knockoutdroppar tar kontakt med polisen. Vi gör sedan vad vi kan, säger Riiali och tillägger att det är viktigt att höra av sig till polisen bland annat för att myndigheterna ska kunna skrida till åtgärder om det visar sig att det förekommer mer problem på vissa krogar än på andra.
”Spiking” i Storbritannien
I Storbritannien har ett nytt fenomen kallat ”spiking” fått särskilt unga kvinnor att kräva att myndigheterna tar ofrivilligt drogande på nattklubbar på allvar och skrider till åtgärder. Med ”spiking” avses att man oförmärkt injicerar droger i en annan person. Åbopolisen känner inte till att ”spiking” skulle förekomma i Åboregionen.
Polisens hälsning till alla som går på krog och vill skydda sig mot knockoutdroppar är att aldrig lämna drinken oövervakad ens för ett ögonblick, att inte dricka ur ett glas som stått oövervakat en stund och att inte ta emot drinkar av främmande personer.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.