Polisen utreder brott i samband med trasslet inom Åbolands hantverkare

Polisen i Pargas har tagit emot en polisanmälan gällande händelserna inom Åbolands hantverk. Anmälan registrerades den 22 januari.
Det bekräftar kriminalöverkonstapel Tommi Wahlroos för ÅU. En person misstänks för ordningsförseelse på ett möte och en förundersökning har inletts.
I polisanmälan ingick också brottsrubriceringarna olovlig avlyssning och försök till hindrande av möte. De här förundersökningarna har lagts ner.
ÅU har tidigare skrivit om krisen inom hantverksföreningen som av en förtroendevald beskrivs vara början på slutet för den 86 år gamla föreningen.
LÄS OCKSÅ
De två senaste åren har föreningen skakats av personkonflikter, samarbetssvårigheter och allmänt missnöje.
Flera anställda och förtroendevalda har sedan sommaren lämnat föreningen.
Efter ett extra medlemsmöte i juli som har beskrivits som kaotiskt och obehagligt avgick styrelseordföranden Kristiina Juvas.
I augusti sade verksamhetsledare Catina Stelander upp sig och på höstmötet avgick styrelsen med undantag av Sari Väisänen som blev kvar för att bevaka Kimitoöns intressen.
Kritik har bland annat riktats mot den före detta verksamhetsledaren Eliisa Riikonen och den nuvarande styrelsen med Mikaela Hampf som ordförande och Maria Granskog som vice ordförande.
Riikonen slutade i september 2022 men fortsatte vara verksam i föreningen. För tillfället sköter hon uppdraget som verksamhetsledare efter att Tarja Suomi sades upp under sin sjukledighet i februari.
Granskog och Riikonen har meddelat att de inte kommenterar föreningens angelägenheter för ÅU.
Bidrag och statsstöd påverkas inte av krisen
Svenska kulturfonden beviljade nyligen Åbolands hantverk ett verksamhetsbidrag på 30 000 euro och 5 000 euro för arrangerandet av Nordiskt sticksymposium i Kimito samt 4 000 euro för ljusfestivalen Lux Archipelago.
Kulturfondens ombudsman i Åboland, Åsa Rosenberg, säger att grälet inom Åbolands hantverk inte påverkar utdelningen av bidragen.
– Bidragen beviljas helt som vanligt och föreningen redovisar i efterskott hur pengarna har använts eller så meddelar den att det inte går att genomföra de projekt som föreningen har fått pengar för.
Förbundet för hemslöjd och konsthantverk, Taito följer med oro med utvecklingen i föreningen.
Verksamhetsledare Minna Hyytiäinen sade till ÅU den 12 mars att det alltid är allvarligt då det uppstår sådana här tvister och meningsskiljaktigheter.
Men eftersom Taitos medlemsföreningar är självständiga föreningar har man har inga juridiska möjligheter att ingripa. Däremot kan man komma med önskemål och ge råd för hur föreningen kan gå vidare.
Lokalföreningarnas ansökningar om statsbidrag koordineras av Taito. Enligt Taito har det tillsvidare inte framkommit något som skulle riskera att Åbolands hantverk går miste om sin andel, Hyytiäinen.
Sammanlagt får Taito drygt två miljoner euro i statsstöd som sedan fördelas mellan 15 lokalföreningar. Åbolands hantverks kvot är cirka 45 000 euro.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.