Förflytta dig till innehållet

Polisen undersöker brandorsak i Rosala

ÅU-foto

ÅU-foto

Bränder på Hitis-Rosalalandet sprider oro.


– Vi gör vårt yttersta för att få reda på varför det här huset brann ner.
Det säger kriminalöverkonstapel Thomas Westerholm som i dag (31.12) är ute i Rosala för att granska det som återstår av huset som eldhärjades natten mellan fredagen och lördagen.
Polisen utför alltså en brandorsaksutredning. En sådan gjordes också då en sommarstuga brann i oktober, även då i Rosala.
Nästa vecka återkommer polisen till Rosala, både med tanke på brandorsakerna – där det är oklart exakt när man har resultaten klara – och med tanke på oron i byn.
Den är stor, både i Rosala by och i Hitis by 10 km därifrån. Den senaste branden var droppen, som fick byborna att i går posta ett brev till länets högsta polischef, med krav på att få träffa honom och lägga fram allt man vet.
Byborna berättar att de under åren många gånger har kontaktat myndigheterna för att få hjälp, men då varken ett erkännande eller bindande bevis för anlagda bränder inte finns så kan inget göras.
– Sådana svar har vi fått hittills. Nu måste vi få hjälp, säger en bybo.
Under ett tjugotal år har ett antal bränder startat på Hitis-Rosalalandet och kringliggande öar utan tydlig orsak. Misstankarna har med åren blivit allt starkare om att en pyroman är i farten.
– Myndigheterna måste ta tag i saken. De har resurser att undersöka till exempel hur brasorna har anlagts. Mönstret verkar vara att en brasa byggs upp mot ytterväggen. Vi är rädda att någon ska bli innebränd, säger en bybo.
Av rädsla att det egna huset kan få påhälsning av pyromanen härnäst så vill ingen uttala sig annat än anonymt. Många befarar att pyromanen behöver större och större eldsvådor.
I början var det markbränder, utedass och uthus, i oktober som sagt en sommarstuga, och nu ett egnahemshus, som visserligen inte var färdigbyggt. Båda husen var tomma, i båda kan en kortslutning vara orsaken, men ingen tror på det för det skulle vara en märklig slump om kortslutning skulle få två grannhus att brinna upp.
Tvärtom är alla på sin vakt. Utelampor som tänds om någon rör sig vid huset har skaffats många ställen, liksom så kallade viltkameror. Brandvarnare har installerats i mängder både inomhus och utomhus. Ändå känner sig många rädda. En del sommargäster vågar inte alls komma ut till helgerna längre, någon bofast har börjat överväga flyttning.
Båda byarna har varsin brandkår. I båda fallen har brandkårerna rustats upp rejält. Övningar hålls kontinuerligt. Då senaste branden startade tog det bara en kvart så var tio-femton bybor på plats för att hjälpa till, förutom att brandkårerna var på plats. Alla går på helspänn vad som ska hända härnäst.
– Vi har nog utmaningar tillräckligt ändå här i skärgården utan att behöva ha också en pyroman härjande, säger en bybo.
Ännu är det bara materiella skador, inga personskador. Men då ett uthus brann var det nära att människorna, som sov i hyrstugan strax intill, skulle ha blivit innebrända. Deras hund började skälla så de vaknade och hann ut. Men då var hettan från det brinnande uthuset redan så stark att utelampan smälte.
Bränderna har alla startat på kvällen eller natten – i mörkret.
Den  person som misstänks har två gånger åkt fast för att ha anlagt bränder, ena gången i Salo i samband med jobb där. En gång blev personen dömd i tingsrätten men frikänd i hovrätten, andra gången frikändes personen i båda instanserna.
– Det är så märkligt, att pyromaner bara verkar slippa undan. Inget görs fastän ett helt samhälle får gå i skräck, säger en annan bybo.
Hitis-Rosala är en del av Kimitoöns kommun.
Artikeln uppdaterad 1.1 kl. 13:46 med rätt domstolsbeslut.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter