Polisen sköt sällsynt lunnefågel – gör så här om du stöter på en skadad eller utmattad fågel

I tisdags rapporterade bland annat Yle att polisen skjutit en lunnefågel i Joensuu, efter att en person ringt nödcentralen om den sällsynta fågeln på sin gård.
Lunnefågelns närmaste häckningsplatser finns vid Norges, Islands och de brittiska öarnas kuster. Lunnefågeln är en stor raritet i Finland och en internationellt utrotningshotad art.
Fallet i Joensuu har väckt diskussion om hur man borde agera om man stöter på en vild fågel som är skadad eller verkar vara i dåligt skick.
Vad man ska göra verkar inte vara helt klart ens för myndigheterna, skriver Birdlife Suomi i ett pressmeddelande.
Det här säger lagen
Enligt lagen är man skyldig att försöka hjälpa ett vilt djur som befinner sig i ett hjälplöst tillstånd.
Tidigare var det djurskyddslagen som förpliktigade till detta, men från och med årsskiftet är det den nya lagen om djurvälfärd (693/2023, 2 kap. 7 §).
Det är svårt att bedöma en fågels kondition utan erfarenhet. Därför gäller det att kontakta den lokala djurskyddsföreningen eller om det finns en fågelentusiastförening, påminner Birdlife i pressmeddelandet.
Personer som är specialiserade på att vårda vilda djur kan bedöma vårdbehovet, ge råd och hjälpa med att fånga in fågeln och transportera den till närmaste vårdplats.
Hjälp kan också fås till exempel från veterinären eller djurparker.
Att ringa nödcentralen blir aktuellt om ett djur utgör fara för människor eller trafik.
Det kan till exempel handla om en svan som landat på vägen och inte förstår att flytta på sig. Djurräddningsuppdrag hör också till räddningsverkets uppgifter.
Till exempel en uggla som förirrat sig i en skorsten kan inte ta sig ut på egen hand eller frigöra sig utan hjälpmedel.
Utmattade fåglar behöver vård
Inom en veckas tid har man enligt Birdlife hittat fyra lunnefåglar i Finland. Fåglarna som hittades i Kontiolahti i Norra Karelen samt i Kolari och Savukoski i Lappland togs in för vård.
Oftast förirrar sig lunnefåglar till Finland just under vintermånaderna, och fåglarna är vanligen trötta och utsvultna. Det är trots allt möjligt att få dem tillbaka i skick.
Enligt Birdlife var beslutet att avliva lunnefågeln i Joensuu en uppenbar felbedömning.
Organisationen påtalar att ett djur enligt lagen kan avlivas om dess tillstånd är så dåligt att det är en uppenbart grymhet mot djuret att hålla det vid liv.
En lunnefågel som blivit utmattad på sin färd motsvarar inte en sådan situation, påminner Birdlife i pressmeddelandet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.