Polisen redo möta coronademonstranter i Åbo – ger hellre råd än tar till maktmedel

En grupp som protesterar mot Finlands coronarestriktioner samlas på lördag på Domkyrkotorget i Åbo.
Arrangörerna har lämnat in flera anmälningar till Polisen i Åbo. Varje anmälan omfattar endast sex personer. Det är det högsta antalet personer som enligt regionförvaltningens beslut får samlas på en gång. I en liknande demonstration i Helsingfors förra veckan deltog cirka 400 personer.
Vid Polisen i Åbo är man medveten om att det säkert kommer att finnas fler personer på plats än vad arrangörerna har meddelat på förhand. Därför är man väl förberedd på att övervaka demonstrationen för att se till att allt går lugnt till och att säkerheten kan tryggas, säger chefen för övervaknings- och larmsektorn, överkommissarie Stephan Sundqvist.
– Plan A är att diskutera och ge råd för att se till att demonstrationen genomförs inom lagens gränser och på ett smittsäkert sätt. Tanken är att dela in deltagarna i grupper på sex personer och hålla grupperna tillräckligt långt i från varandra.

I första hand är det arrangörernas skyldighet att ingripa om deltagarna bryter mot restriktionerna. Om inte det hjälper och demonstrationen urartar kan Polisen ta till maktmedel för att återställa ordningen.
– I värsta fall kan vi avsluta demonstrationen och be deltagarna avlägsna sig från platsen, säger Sundqvist.
Det ingen idé att skjuta flugor med kanon, även om man måste man göra något åt flugorna.
Yttrandefriheten och mötesfriheten är rättigheter som finns inskrivna i Finlands grundlag och Polisen kan ingripa i demonstrationer om de äventyrar den allmänna ordningen och säkerheten, hindrar trafiken eller bryter mot de coronarestriktioner som för tillfället gäller.
I Helsingfors valde Polisen att inte avbryta demonstrationen. Man ansåg att det inte hade varit klokt att göra det eftersom eventuella coronaexponeringar redan hade inträffat. En betydande del av demonstranterna hade enligt polisen anlänt till Helsingfors med gemensamma skjutsar från andra orter i landet.
För Polisen kan det vara svårt att besluta vilka åtgärder som är nödvändiga för att upprätthålla lag och ordning. Ifall man inte ingriper får man kritik, och tar man till för hårda metoder kan Polisen få allmänheten emot sig. Därför måste man noga överväga vad som är mest ändamålsenligt för stunden, säger Sundqvist.
– Vi måste se till proportionerna och avgöra om det är skäligt att ingripa med maktmedel och vilka följderna i så fall blir. Det ingen idé att skjuta flugor med kanon, även om man måste man göra något åt flugorna.
Sydvästra Finlands polisinrättning har tillräckligt med egen personal för att övervaka demonstrationen och man har inte begärt hjälp av andra polisdistrikt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.