Polisen orolig över ny trend – unga tillverkar flaskbomber

Polisen runtom i landet är orolig över den nya trenden bland unga att tillverka egna flaskbomber.
Polisen i Östra Finland gick redan i slutet av förra veckan ut med en varning om flaskbomberna. Nu meddelar polisinrättningen i Västra Nyland att trenden noterats även där.
En del av de bomber som har kommit till polisens kännedom har exploderat, medan andra av någon anledning inte detonerat. Bomberna har påträffats både av poliser som varit ute på fritiden och av daghemsbarn som varit ute och lekt.
Äldre konstapel Jani Borenius vid polisinrättningen i Västra Nyland varnar för riskerna kring flaskbomberna.
– Explosionen är kraftig och splittren utgör en allvarlig fara för människor och egendom i närheten. Det är svårt att exakt beräkna när en flaskbomb exploderar. I värsta fall kan den pyra i flera minuter för att sedan explodera just när den som tänt på eller någon utomstående närmar sig den i tron att den är defekt, säger Borenius i ett pressmeddelande.
Håll 10 meters avstånd till flaskan
I de påträffade bomberna har ett kraftigt frätande ämne använts. Riskerna för bestående skador är stora om ämnet i samband med en explosion exempelvis stänker mot ögonen.
Om man råkar hitta en flaskbomb ute i naturen bör man enligt polisen hålla sig på minst tio meters avstånd från flaskan. Man ska sedan informera polisen om fyndplatsen till exempel genom att ringa nödnumret 112.
Polisen vill även påminna om att bombtillverkningen kan uppfylla rekvisitet för brott.
Det kan handla om brottsrubriceringar såsom innehav av föremål eller ämne som lämpar sig för att skada någon annan, ovarsam hantering eller framkallande av fara.
Polisen vädjar till föräldrar: gå igenom riskerna med era ungdomar
Borenius vädjar till föräldrar att diskutera flaskbomberna med familjens unga.
– Samtidigt som man med sina egna ungdomar går igenom riskerna med flaskbomber kan man också uppmärksamma dem på att det utöver fysiska skador också kan bli fråga om ett stort skadeståndsansvar, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.