Förflytta dig till innehållet

Polisen oroar sig för ökat gängvåld i Åbo – ”Vi gör allt vi kan för att inte hamna i samma situation som Sverige”

Arkiv/Kim Lund
människor på en nattlig gata
Gatuvåldet har ökat i Åbo och i fjol skedde rekordmånga misshandlar på allmän plats.

Det har skett ett trendbrott vad gäller ungdomsbrottsligheten i sydvästra Finland. Dels har antalet brott mot liv och hälsa där den misstänkta är under 15 år ökat kraftigt och dels har våldet blivit råare.

Det visar färsk statistik som Polisinrättningen i Sydvästra Finland presenterade på en presskonferens på onsdagen.

LÄS OCKSÅ

Två poliser står bakom ett borKim Lund
Polischef Risto Lammi och biträdande polischef Maria Hoikkala ser allvarligt på den ökande ungdomsbrottsligheten och att det nu finns två etablerade gatugäng i Åbo.

Speciellt oroväckande är att tröskeln för att ta till våld har blivit lägre och att så många ungdomar bär kniv, säger biträdande polischef Maria Hoikkala .

– Ett nytt fenomen är att ungdomarna allt oftare har med sig något slags eggvapen då de rör sig på stan. De säger att de behöver det för att försvara sig och att de känner sig tryggare om de har något tillhygge med sig.

I tisdags informerade polisen om det senaste våldsdådet: en 15-årig pojke misstänks ha knivhuggit en man i halsen i en privatbostad nära hamnen.

Samma dag blev förundersökningen av knivhuggningen i Fyrstranden i november klar. Där misstänks tre minderåriga misstänks för dråpförsök.

Två gatugäng har etablerat sig i Åbo

Polisen bekräftar nu också att det finns två grupperingar i Åbo som definieras som gatugäng.

Tillsvidare tyder ingenting på att gängen skulle ägna sig åt riktigt grov brottslighet eller att de skulle vara väldigt hierarkiskt uppbyggda.

Snarare rör det sig om löst sammansatta nätverk med en kärntrupp och flera gängmedlemmar som verkar i periferin, säger Hoikkala.

Hittills har gängen främst gjort skyldiga till misshandlar, rån, utpressning och lindrigare narkotikabrott.

Men det finns risk att det blir värre och att verksamheten blir mer organiserad och våldsam och börjar påminna om situationen Sverige där det pågår ett regelrätt gängkrig med över 60 dödsoffer i fjol.

Polisen satsar därför stora resurser på att förhindra att utvecklingen ska gå i samma riktning. Flera fotpatruller rör sig på stan, man har utökat samarbetet med skolor, samfund och föräldraföreningar.

Samarbetet med Åbo stads ungdomsverksamhet och sociala sektor har intensifierats och man har varit i Sverige för att ta del av den svenska polisens brottsbekämpande arbete, säger polischef Risto Lammi .

– Vi följer noga med utvecklingen i Sverige dit vi också har varit på studiebesök för att lära oss av deras erfarenheter och arbetsmetoder. Vi tar det här på allvar och gör allt vi kan för att inte hamna i samma situation.

Polischefen efterlyser en värdediskussion om ungdomarnas mående

Men även om polisen lyckas bryta en spirande brottsspiral hos några ungdomar är det svårt att gå till botten med de grundliggande problemen, säger Lammi.

– Ofta har ungdomarna rus- eller socioekonomiska problem och då kan inte polisen göra så mycket utan det behövs andra tjänster. Men tyvärr är det svårt för ungdomarna att få hjälp med psykiska problem eller att få en plats inom rusrehabiliteringen och därför skulle det behövas en ordentlig värdediskussion kring de här frågorna.

Mycket handlar också om hemförhållandena och hur föräldrar och vårdnadshavare förhåller sig till sina barn. Det är ingen raketvetenskap, utan bara det som Maria Hoikkala kallar för normalt föräldraskap.

– Man måste intressera sig för sina ungdomar, vara närvarande i deras liv och prata med dem. Samtidigt som man ska lita på dem ska man också hålla kolla på var och med vem de rör sig med och vad de gör på sociala medier.

Nya arbetsmetoder i Pargas och Kimitoön

Vid gårdagens presskonferens berättade polisen också att man omorganiserar verksamheten på Kimitoöns och Pargas polisstationer.

Nu flyttas utredningen av grova brott till Åbo eller Björneborg för att ge lokalpolisen större möjligheter att vara ute bland folket, säger polischef Lammi.

– Vi ökar den synliga övervakningen och det kommer att röra sig flera uniformerade poliser ute på fältet för att stärka trygghetskänslan bland invånarna. Men polisstationerna finns kvar och det finns inga planer på att göra några förändringar i stationernas placeringsorter.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter