Polisen oroar sig för gängkriminalitet i Åbo – ”Det som händer i Sverige kan hända också här”

I många städer i Sverige pågår ett blodigt gängkrig. Fram till den 15 december har 44 personer skjutits till döds och 109 har skadats, de flesta av dem i Stockholms förorter. I Finland har gängkriminaliteten inte nått samma nivå men det finns tecken på ökad aktivitet bland olika grupperingar, bland annat i Åbo, säger överkommissarie Stephan Sundqvist vid Sydvästra Finlands Polisinrättning.
– Vi ser oroväckande tecken på att det som händer i Sverige kan hända också här. En misshandel kan eskalera till en hämndspiral och skulle det ske ett mord kan det leda till att situationen inom ett år är helt utom kontroll.
Några riktigt allvarliga sammandrabbningar mellan gängen i Åbo har ännu inte skett. I somras var det ett stort gruppslagsmål utanför nattklubben Studio där 20–30 personer var inblandade och i september slogs omkring 20 personer utanför Tallink Siljas terminal i hamnen. Men det har också förekommit mindre sammandrabbningar och händelser som inte har nått offentligheten, säger Sundqvist.
– Vi har fått information om hotfulla situationer som utan Polisens närvaro kunde ha urartat. Vi har också fått signaler från kollegorna vid Helsingforspolisen att gäng från huvudstadsregionen har varit på väg till Åbo för att mucka gräl.

De gäng som nu håller på att bildas eller som redan är aktiva i Åbo är löst sammansatta grupper som består av ungdomar i åldern 13 till 25 år. Antalet varierar från några stycken till ett tiotal. Medlemmarna har ofta invandrarbakgrund, men det finns också infödda finländare med i gängen.
Sammansättningen kan basera sig på etnisk tillhörighet eller på vilket område medlemmarna kommer ifrån. För tillfället finns det grupperingar i bland annat Hallis, Kråkkärret och Perno.
Vi vet att förebyggande arbete och preventiva åtgärder är de mest effektiva sätten att minska på ungdomsbrottsligheten.
Polisen har ökat sin närvaro på fältet och efter årsskiftet kommer poliserna att synas ännu mera i gatubilden. Då inleder en helt ny enhet för förebyggande arbete sin verksamhet. Gruppen består av mellan 30 och 40 utredare och uniformerade poliser som jobbar med brottsförebyggande verksamhet, främst med fokus på ungdomar.
I praktiken betyder det att poliserna är ute bland ungdomarna och försöker vinna deras förtroende. Man vill visa att Polisen inte är en fiende utan en instans som vill hjälpa och styra ungdomarna på rätt spår. Det handlar om kommunikation, engagemang och personliga kontakter i synnerhet med personer i ledande ställning i gängen.
I början kan det vara svårt att bygga upp förtroendet eftersom många har en negativ inställning till Polisen och övriga myndigheter, men Sundqvist tror att långsiktigt arbete ger resultat. Det har stor betydelse om ungdomarna känner poliser som de kan lita på och har förtroende för
– Vi vet att förebyggande arbete och preventiva åtgärder är de mest effektiva sätten att minska på ungdomsbrottsligheten. Det kan låta idealistiskt, men jag hoppas att arbetet leder till att brottsligheten minskar och att vi lyckas hindra ungdomar från att begå brott.
Varje gång man lyckas med målsättningen är det en seger både för samhället och för individen, säger Sundqvist.
– Det är omöjligt att räkna ut hur mycket pengar samhället sparar om brottsligheten minskar och ungdomarna i stället utbildar sig, och börja jobba, men det rör sig om enorma summor. Dessutom kan det personliga lidande som kriminaliteten för med sig inte mätas i pengar.
– Vi vill få ungdomarna att förstå att det finns andra alternativ än att vara en tuffing som står utanför samhället.
Kriminella, organiserade multikulturella ungdomsgäng är redan etablerade i huvud-
stadsregionen, som ligger avsevärt närmare Sverige i det här avseendet. Åbo ligger
som vanligt lite efter, men ”allting i sinom tid”…Dödsskjuningar saknas tillsvidare….